Den omfattende aflivning af mink med eller i nærheden af covid-19 er mødt med voldsom kritik af nogle minkavlere og nogle politikere. Et argument er, at minken hurtigt bliver rask.
Derfor er det ikke nødvendigt at slå millioner af dyr ihjel nu, især ikke raske mink på nabofarme, mener kritikerne. Dem mødte Fødevarestyrelsen på et stormøde forleden.
Fødevarestyrelsen svarer på kritikken i et brev udsendt sent torsdag eftermiddag. Her står der, at alle minkene på en farm har fået virus, når der er gået cirka to uger, fra den første mink er smittet.
Der går noget længere tid, før farmen ikke længere smitter.
Her kommer hele forklaringen:
“Eksperterne vurderer, at samtlige dyr har været smittet, ca. 2 uger efter virus er introduceret,” skriver Fødevarestyrelsen.
…det tager op til 60 dage fra minkfarme smittes, til de ikke længere udskiller virus
Fødevarestyrelsen med henvisning til SSI.
Smitten er tilsyneladende forholdsvis kortvarigt hos de fleste dyr.
“Andelen af virus-positive dyr synes herefter at falde kraftigt i løbet af 1 til 2 uger, fra den dato farmen findes smittet,” skriver Fødevarestyrelsen.
Men der kan gå lang tid, før virus er væk fra minkfarmen, fremgår det af brevet, som refererer til SSI, Statens Serum Institut.
“SSI vurderer dog på baggrund af erfaringerne fra Nordjylland og Nederlandene, at det tager op til 60 dage fra minkfarme smittes, til de ikke længere udskiller virus,” står der i brevet.
Den minkfarm, som smittes i dag, kan altså smitte i to måneder frem.
Strategi slog helt fejl
Fødevarestyrelsen forsvarer beslutningen om igen at bruge aflivning for at bremse smitten. Den beslutning blev truffet 1. oktober. Samme strategi blev ellers forladt 7. juli, da kun tre minkfarme var smittet.
I stedet blev der indført restriktioner, mere tilsyn, adgangsbegrænsning og særlige krav om værnemidler. Det virkede bare ikke som håbet. Overhovedet ikke. Fredag 16. oktober var 101 minkfarme registreret med smitte, også uden for Nordjylland, hvor det begyndte.
“Inddæmningsstrategien har i Nordjylland desværre vist sig at være utilstrækkelig til at standse sygdommen fra at sprede sig mellem besætninger og videre ud til befolkningen, og sundhedsmyndighederne har vurderet, at smitten i de danske minkfarme nu udgør så stor en risiko for folkesundheden, at det er nødvendigt at få smittespredningen under kontrol hurtigst muligt,” skriver Fødevarestyrelsen.
Den henviser også til frygten for, at virus muterer – ændrer sig meget på vej gennem tusinder af mink, som Nordtinget skrev for en uge siden og i tirsdags. Mutationer kan svække virkningen af en mulig kommende vaccine.
Når flere mink bliver syge, kan der ske flere mutationer.
“Yderligere mutation i minkbesætninger udgør dermed ifølge sundhedsmyndighederne en potentiel risiko for effekten af en kommende vaccine til befolkningen,” hedder det i torsdagens brev fra Fødevarestyrelsen til flere politikere.
Af Esben Agerlin Olsen