Det går langsomt med at aflive de over en million mink, som er smittet med corona eller er naboer til smittede eller under mistanke for at være smittet. Aflivningen skal begrænse smitten, som kan spredes mellem mink og mennesker.
Tirsdag var dyrene aflivet på 12 minkfarme ud af i alt 110 smittede farme og 34 farme med mistanke.
Tempoet er sådan, at aflivningen var gennemført på yderligere syv farme fra mandag til tirsdag. Samtidig steg antallet af farme med mistanke om smitte med tre til 34 farme. Det var så at sige syv skridt frem og tre tilbage.
For at sætte mere skub i aflivningen vil Fødevarestyrelsen tilbyde ejerne af minkfarmene, at de selv står for hele aflivningen af deres dyr. Hidtil har minkfarmerne kunnet hjælpe Fødevarestyrelsen mod betaling.
Mandskabet, som har været sendt ud for at aflive mink, er blevet kritiseret for at være langsomt i forhold til, hvor hurtigt det kan gøres af minkavlere, som kender farmen og dyrene. Aflivningen foregår med CO2 i kasser. Dyrene destrueres.
Ifølge beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Hove, vil minkfarmerne få dækket deres omkostninger til aflivning, rengøringen og desinfektion.
Selv om ejerne nu kan vælge selv at stå for aflivningen, vil Fødevarestyrelsen være til stede og overvåge det.
Beslutningen om aflivning blev truffet af regeringen 1. oktober efter at antallet af smittede minkfarme var steget kraftigt gennem en måned.
Foruden de aktuelt 110 smittede minkfarme og de 34 mistænkte skal minkene aflives på et større antal farme, som er naboer til smittede minkfarme.
Ejerne får 100 procent erstatning, hvis de ikke har haft smitte på deres farm. Hvis der har været smitte er erstatningen cirka 82 procent, hvis er mødt med voldsom kritik af minkfarmerne.
I lang tid var det kun Nordjylland, som var ramt af corona-smitte hos mink. Siden har det bredt sig til Midt- og Vestjylland og Sydjylland.
Der er lidt over 1100 minkfarme i Danmark.
Af Esben Agerlin Olsen