Camilla Vinther, gift med en minkavler i Ringkøbing, havde onsdag taget turen til København for at møde Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg på Christiansborg.
Deres minkfarm er ikke smittet med corona. Dyrene skal alligevel aflives, fordi farmen ligger inden for 7,8 km fra en farm med den smitte, som i lang tid kun var i nordjyske mink, men nu har bredt sig til flere dele af Jylland.
Camilla Vinther fortalte om stor usikkerhed.
“Vi føler, at det hele er uvist. Vi får ingenting at vide. Vi ved ikke, om vi kan få nye dyr ind, og om der ér nye dyr, vi kan få ind. Får vi raske dyr ind? Og bliver de syge, står vi så i samme situation igen?,” sagde hun efter foretrædet, som tog et kvarters tid som normalt.
Camilla Vinther mener ikke, at der er nogen vej uden om at producere nye mink, når parringen finder sted til marts.
“Det er vi nødt til. Vi har renter, der skal betales. Det gør vi bedst ved at have dyr i staldene,” sagde hun.
En hjælp i en svær situation ville være, at de raske dyr ikke skulle destrueres, sådan som regeringen og myndighederne kræver.
“Vi ville så gerne have lov at pelse vores raske dyr i stedet og genere nogle penge,” siger minkavlerens kone.
Foreløbig står de til at få 100 procent erstatning for de dyr, de mister. Men så kommer frygten for, at deres dyr bliver smittet, inden de når af blive aflivet. For så bliver erstatningen reduceret til cirka 82 procent.
“Og de penge, vi får i erstatning er regnet ud fra det allerdårligste salgsår, vi har haft,” siger hun.
Aflivning på to farme på et døgn
Aflivningen af mink går langsomt. Smitten breder sig hurtigere end aflivningen, som skulle bremse spredningen af smitte.
Fra tirsdag til onsdag blev minkene på yderligere kun to farme aflivet. Samtidig steg antallet af smittede farme og smittemistænkte farme med 10.
Det fremgår af Fødevarestyrelsens twitterkonto.
Onsdag var 128 farme smittet, mens 26 var mistænkt og derfor også skal aflives. Hertil kommer et stort antal farme, som ligger i nærheden af smittede farme og derfor også skal aflives.
For at få tempoet op tilbød Fødevarestyrelsen tirsdag, at minkavlerne selv kan stå for hele aflivningen og desinfektionen.
Af Esben Agerlin Olsen