Ministre var igen onsdag samråd i Folketinget i mink-sagen. Igen erkendte regeringen fejl og uskønt forløb. Oppositionen talte om skandale og usandheder i forbindelse med masseaflivningen og nedgravningen af mink. Det sker på grund af coronavirus, som pelsdyrene let smittes med og kan være et stort lager for.
Endnu en forvikling blev imidlertid påpeget udefra under selve samrådet. Det gælder tallet for, hvor mange mink der egentlig er tilbage nu. En omfattenede aflivning gik i gang efter pressemødet 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at alle mink skulle aflives, også avlsdyr.
I samrådet onsdag forsøgte den nye fødevare- og landbrugsminister, Rasmus Prehn (S), at slå en forsonende tone an og invitere en vred opposition til samarbejde. Han var åben for at tale tale om, at omkring 50.000 mink til avl måske kunne bevares under biosikre former eller i små spredte grupper.
Det var efter et indlæg fra den konservative Rasmus Jarlov, som sagde, at der stadig er avlsdyr i live.
“Det er mit indtryk, at der er måske 50.000 mink i Danmark. Kan de overleve, så en lille del af branchen kan genopstå på længere sigt,” spurgte Jarlov.
Rasmus Prehn læste så op af et notat med en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium, et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet. Det har set på muligheden for at beholde 56.000 eller 200.000 avlsdyr.
Ministeren venter nu på, at Sundhedsministeriet vurderer vurderingen fra Dansk Veterinær Konsortium.
“Lad os holde sporet varmt og få det her undersøgt”, sagde Rasmus Prehn.
Blindt spor
Det spor fører imidlertid ingen steder hen, hvis man lytter til formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, Hedensted.
Ifølge formanden er der måske 5000 eller 10.000 mink tilbage, alle medregnet.
“Nu skal de stoppe med det forbandede sludder,” sagde han, da Nordtinget ringede, mens samrådet stadig var i gang.
Normalt er der tre millioner avlsdyr i Danmark ifølge Tage Pedersen. Nu er der kun mink tilbage på to eller tre farme.
“Minkene i Danmark er døde nu,” sagde han.
Tage Pedersen havde gerne set, at myndighederne havde fortsat strategien med at slå smittede dyr ned, sådan som det skete på de tre første farme, efter at den første farm var smittet i juni.
Minkavlernes formand er sikker på, at branchen kunne være reddet, hvis den politik var fortsat. I stedet blev den droppet i næsten tre måneder. Først da smitten havde bredt sig hurtigt i hele september, blev aflivning af smittede dyr besluttet igen 1. oktober. Senere blev det så alle mink, også raske, som skulle aflives.
Respekt og mindre respekt
Rasmus Prehn udtrykte onsdag stor respekt for minkavlerne og deres arbejde med at aflive egne dyr.
Respekten den anden vej er mere behersket.
“De mangler at betale erstatning for alt det, der er foregået her i efteråret. De mangler at grave minkene ned på en ordentlig og forsvarlig måde, så vi ikke er til grin hver aften i fjernsynet. Der er 1000 ting, de ikke har styr på,” siger Tage Pedersen.
“De havde ikke styr på det, da minkene skulle aflives. De første 14 dage i Nordjylland skete der ikke noget. Det var med til, at det hele bredte sig. Man importerede 200 mand fra Rumænien – som aldrig havde set mink før – på vegne af Fødevarestyrelsen med politiet foran.”
“Den eneste grund til, at minkene er blevet aflivet Danmark, er at avlerne fik lov til at gøre det. Så skete det på 10 dage,” siger minkavlernes formand.
Miljøminister Lea Wermelin (S) var også med i onsdagens samråd på grund af nedgravningen af mink for tæt på en badesø. Nogle af de døde dyr er begyndt at poppe op igen på grund af forrådnelse.
Fødevareminister Rasmus Prehn sagde, at “det er regeringens klare ønske, at minkene graves op igen, hvis det overhovedet er muligt.”
Af Esben Agerlin Olsen