På et samråd onsdag åbnede den nye fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) for, at der måske kunne bevares 50.000 – 200.000 mink under særligt beskyttede forhold til en mulig fremtidig minkavl.
Det bliver ikke til noget. Der er nemlig langt fra så mange mink tilbage.
Rasmus Prehn siger i en skriftlig udtalelse, at han onsdag nævnte det som en teoretisk mulighed, da der blev spurgt til det.
“Det er ikke længere et scenarie, der er på bordet,” siger han torsdag.
Det blev bragt på bordet under onsdagens samråd af Rasmus Jarlov (K). Han spurgte til muligheden for at bevare 50.000 mink til avl. Jarlov havde indtryk af, at der måske var det antal i live stadigvæk.
Det indtryk var helt forkert, slog formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, eftertrykkeligt fast.
“Nu skal de stoppe med det forbandede sludder,” sagde han, da Nordtinget fortalte ham om samrådet.
Der er nemlig kun mellem 5.000 og 10.000 mink tilbage ifølge formanden. Tidligere var der tre millioner mink til avl. Hvis der skulle være noget at bygge på, skulle det være en million avlsdyr, før det giver mening ifølge Tage Pedersen.
Tanker langt fremme
Tankerne om at bevare et antal avlsdyr var så langt fremme, at Sundhedsministeriet var i gang med at se på en vurdering fra Statens Serum Institut og Københavns Universitet. Muligheden skulle være at bevare avlsmink i særligt biosikrede farme eller meget spredt i små grupper.
“Lad os holde sporet varmt og få det her undersøgt”, sagde ministeren onsdag. Dagen efter var sporet altså koldt igen.
Rasmus Prehn understreger, at forslaget ikke kom fra regeringen.
Samtidig lover han, at “regeringen arbejder med en model, der skal sikre en ordentlig erstatning til de danske minkavlere, der har ofret deres livsværk for det fælles bedste.”
Han gentager, at “den sundhedsanbefaling, der var baggrund for at aflive mink i Danmark, sagde meget klart, at der ville være en betydelig sundhedsrisiko ved fortsat minkavl.”
Af Esben Agerlin Olsen