Enhedslisten vil afkræve regeringen svar på, om der var corona-test af de mink, som blev eksporteret ud af Danmark, efter at der var konstateret corona-virus i dyrene på minkfarme.
En opgørelse fra Fødevarestyrelsen til Nordtinget viser, at der er givet tilladelse til eksport af over 20.000 mink siden midten af juni, da corona var fundet hos mink.
Regeringen og Fødevarestyrelsen havde ellers på det tidspunkt indført et forsigtighedsprincip, som betød, at smittede dyr skulle aflives. Princippet med aflivning blev forladt igen først i juli til fordel for hygiejnekrav og overvågning.
Mink blev “synet”
Mink, som skulle eksporteres, blev “synet” af en dyrlæge, inden der blev givet tilladelse til, at dyrene blev ført ud af landet. Om det indebar en corona-test fremgår ikke af den aktindsigt, som Fødevarestyrelsen har givet.
Der var i juni meget lidt viden om, hvornår en mink ville vise symptomer, efter den var smittet, viser et notat fra Københavns Universitet og Statens Seruminstitut.
Enhedslistens Peder Hvelplund kalder det uforståeligt, at der fortsat blev eksporteret mink “på et tidspunkt, hvor man var klar over, at smitten kan gå mellem mink og mennesker”. Det er inkonsekvent i forhold til det forsigtighedsprincip, som lå i aflivningen af de smittede dyr, mener han.
“Jeg vil høre i hvilket omfang, der var kontrol med de dyr, der blev eksporteret, om de blev corona-testet,” siger han.
Folketingsmedlemmet fra Hjørring, hvor mink-epidemien begyndte, bebuder samtidig, at partiet grave i, hvorfor man forlod forsigtighedsprincippet.
Han kræver svar på, om der var et politisk pres og vil have det undersøgt i granskningskommissionen for mink-skandalen. Han mener, at eksporttilladelserne bidrager til en mistanke om, at Fødevarestyrelsen har haft et ekstremt fokus på mink-erhvervets interesser frem for de sundhedsfaglige risici.
“Man har skabt øget risiko for smittespredning”, siger han.
“Håber, man fik dem testet”
SF´s Carl Valentin er enig i, at “det er ikke specielt fornuftigt” at transportere mink rundt i verden, når der er en spredning af virus i mink.
“Jeg håber, at man har sørget for at få dem testet”, siger han og er usikker på, om en dyrlæge kunne opdage symptomer uden test.
Carl Valentin finder også inkonsekvent at bruge forsigtighedsprincippet til af aflive mink men ikke til at stoppe eksport.
“Desværre får man et indtryk af, at erhvervsinteresser spillede for stor en rolle,” siger han. SF’eren er overbevist om, at Landbrug & Fødevarer og minkerhvervet havde kraftig gang i lobbyarbejdet.
Omvendt tror Dansk Folkepartis Lise Bech ikke, at smittede dyr er eksporteret.
“Jeg går ud fra, at det er raske dyr, når en dyrlæge siger det”, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem.
Af Esben Agerlin Olsen