Efter måneders forhandlinger har socialminister Astrid Krag (S) endnu ikke fundet flertal for en aftale, som skal forhindre, at opholdssteder på private hænder trækker enorme overskud ud.
Men “det er lige op over”, fortæller den socialdemokratiske socialordfører Camilla Fabricius og nævner denne uge som en mulighed.
En hovedstrid er, om det overhovedet skal være muligt at eje for eksempel et opholdssted privat.
“Vi har som udgangspunkt sagt, at spørgsmålet er, om det kan være privat ejet, så du eller jeg ejer et opholdssted og kan trække profit ud til at købe en Audi,” siger Camilla Fabricius.
De borgerlige, herunder Dansk Folkeparti, er ude af forhandlingerne. Tilbage ved bordet har de private aktører en fortaler i Radikale Venstre. Ifølge socialordfører Rasmus Helveg er partiet “ikke principielt imod privat ejerskab”.
Det beskyldes regeringen og dens andre to andre støttepartier, SF og Enhedslisten, for at være af ideologiske grunde.
Venstrefløjens modstand er næret af historier som Ekstra Bladets om en virksomhed med flere bosteder og to millioner kroner årligt til ejeren i løn, inden han solgte firmaet med over 100 millioner kroner i overskud.
1300 nordjyske arbejdspladser
Dansk Erhverv mener, at regeringen gerne vil forbyde private bosteder, særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) , aktiv beskæftigelsesindsats, stofmisbrugsbehandling og skoletilbud til udsatte.
Det vil få institutionerne til at lukke og koste 1300 nordjyske arbejdspladser, har erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen regnet sig frem til. For de nuværende private institutioner kan eller vil ikke være selvejende institutioner, som der har været lagt op til.
I nordjyske kommuner som Jammerbugt, Hjørring, Brønderslev og Vesthimmerland er mellem halvdelen og en fjerdedel af tilbuddene til socialt udsatte i fare, ifølge Dansk Erhverv.
Venstres socialordfører, nordjyske Marie Bjerre, ligger på samme linje. Hun påpeger for eksempel et problem i, at selvejende institutioner ikke kan låne penge i banken.
“Det er en ideologisk kamp, som vil skade det sociale område. Mange børn miste tilbud. Mange tilbud vil være være nødt til at lukke,” siger hun.
Fra regeringspartiet lyder Camilla Fabricius (S) åben for, at en driftig socialpædagog gerne vil åbne sin egen institution – men som en fond. Om det bliver sådan, ved hun ikke.
“Der skal være grænse for, hvor meget man kan tjene. Hvordan det så giver mening med ejerforholdene, kan jeg ikke komme ind på. Det står til forhandling, ” siger hun.
“Vi skal kunne se, at velfærdskronerne går til de borgere, vi skal lave indsats for,” siger den socialdemokratiske ordfører. Der skal være gennemsigtighed i regnskaber og budgetter.
I regeringens forståelsespapir med støttepartierne står der, at man skal “undersøge, hvordan det kan sikres, at der ikke udtages profit på private dagsinstitutioner og sociale opholds- og anbringelsessteder.”
Af Esben Agerlin Olsen