(Fotos Steen Brogaard/Folketinget)
En soldat ved, at der kun er en vej – frem. Op ad bakke er også frem, bare hårdere. Det sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen søndag, da han lige havde fået en ny næstformand i Stephanie Lose i stedet for Inger Støjberg, som skal for en rigsret.
En partisoldat ved, at nogen falder næste gang, når meningsmålingerne er så elendige, som Venstres i øjeblikket. Partiet, som fik 23,4 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2019 er nede omkring 12 procent i målinger nu. Hvert andet folketingsmedlem risikerer ikke at nå toppen af den bakke, som de står over for.
Nordjylland fik fem folketingsmedlemmer fra Venstre ved det seneste valg. Da fem mandater ikke kan halveres, er det endnu sværere at forudsige, hvem der kommer i Folketinget næste gang.
I nogle forudsigelser kan et valg komme allerede til november samtidig med kommunalvalget, hvis den nordjyske statsminister Mette Frederiksen (S) vil indkassere den store opbakning, som næsten automatisk gives en regeringsleder under en krise som corona-krisen.
Mest op ad bakke i Nordjylland bliver det for Anne Honoré Østergaard, hvis man ser på de personlige stemmetal fra valget i 2019.
Længst fremme og oppe på bakken er gruppeformand Karsten Lauritzen og næstformanden for Folketingsgruppen, Preben Bang Henriksen.
Midt imellem kæmper Marie Bjerre, nyvalgt i 2019, med veteranen Torsten Schack-Pedersen. Kun 25 stemmer skilte dem sidste gang.
Ikke et ord om rigsretten
Stephanie Lose, eneste kandidat som ny næstformand, afløser Inger Støjberg, som altså skal for en rigsret. Den sag blev dog forbigået i de tre politikeres taler på det digitale landsmøde.
Blandt nordjyderne er Preben Bang Henriksen den eneste, som ikke vil retsforfølge Inger Støjberg på grund instruksen i hendes ministertid om adskillelse af asylpar, hvor den ene var under 18 år.
Som advokat tror Preben Bang Henriksen ikke, at sagen mod Støjberg vil føre til dom. Marie Bjerre er også advokat, men støtter en rigsretssag mod Støjberg efter at instrukskommissionen og to advokater har gennemgået sagen for Folketinget.
V er saftevand og ostemadder
I de tv-transmitterede taler konkurrerede Stephanie Lose og Inger Støjberg om, hvem der mest er vokset ud af Venstres marker.
Støjberg fortalte om sin familie med generationer af venstrefolk med boller og saftevand til alle møderne i hjemmet. Lose talte om ostemadder og kaffe og udtalte bedstefar og mor på sønderjysk. De havde klare venstreholdninger.
Lose mindede om, at hun også kan være på tværs. Det var hun i VU. Det var hun, da tidligere Venstre-formand og tidligere Venstre-medlem Lars Løkke Rasmussen ville nedlægge regionerne – som hun er formand for som formand for regionsrådet i Syddanmark.
Fjernt fra det fine København
Lose understregede, at hun ikke har sin daglige gang på Christiansborg. Støjberg fremhævede, at hun tør sige ting, som ikke passer det fine selskab i København.
Lose ville ikke være ked af, at hendes tale blev opfattet som kedelig, da hun har tænkt sig at være en organisatorisk næstformand, som holder det interne arbejde internt.
Ellemann talte om åbenhed over for verden, EU og Nato og at holde fast på gode iværksættere i Danmark. Han roste sin gode og flittige ven Ali, men skældte ud på unge indvandrere, som gør ham utryg, når hans teenager børn færdes i nattelivet. Han bebudede en ny plan, hvor indvandrere mister ret til sociale ydelser, men får tilbud om job eller uddannelse.
Ingen af talerne omtalte lørdagens uroligheder i København, hvor et billede af statsminister Mette Frederiksen (S) blev brændt af i protest mod corona-restriktioner.
Støjberg lod det hænge i luften, om hun tager imod de varme invitationer fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som begge synes, hun passer godt hos dem.
Efter landsmødet sagde Ellemann ifølge flere medier, at Støjberg snart må melde ud, om hun bliver i partiet.
Af Esben Agerlin Olsen