(Foto Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland)
En positiv corona-test i halsen betyder, at dit dna havner i et register hos Statens Serum Institut sammen med dit personnummer.
Informationen om det er så ringe udbredt, at flere partier nu vil stille spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller justitsminister Nick Hækkerup (S).
Retsordfører Peter Skaarup (DF) mener, at myndighederne skyder sig selv i foden, hvis folk undlader at lade sig teste, fordi de ikke ved, hvad der sker med testen.
“De testede må være klar over, hvad informationen bliver brugt til. Bliver det solgt videre til tredje part, som ikke har danskernes velvære for øje”, lyder et af de spørgsmål, som Skaarup vil stille en minister.
Peter Skaarup vil også vide, hvor mange danskere, der er blevet registreret under corona-krisen. Det spørgsmål har Politiken i længere tid forgæves forsøgt at på svar på fra Statens Serum Institut, fremgik det af en artikel i søndags, da avisen fortalte om registret.
Indtil midt november registrerede instituttet alle, som var testet med pcr test i halsen. Derefter blev kun de smittede fra Testcenter Danmark registreret.
De meget personfølsomme data skal bruges til forskning. I flere tilfælde er den slags data imidlertid sluppet ud, hvor de ikke skulle være.
Hvelplund undrer sig
Hos regeringens støtteparti Enhedslisten undrer gruppeformand og sundhedsordfører Peder Hvelplund sig over, at det stadig er et tema, at borgernes skal informeres grundigt om test.
“Vi skal have sikkerhed for, at der ikke gemmes data, uden at folk har givet helt klart samtykke til det,” siger han.
“Informeret samtykke er ikke svært,” siger Hvelplund.
Han bebuder også ministerspørgsmål, både skriftligt og i regeringens covid-følgegruppe.
Et af spørgsmålene er, om det er tydeligt nok, hvordan man melder fra i det såkaldte vævsprøveregister. Det kræver lidt søgesnilde at finde frem til det.
Peder Hvelplund vil også vide, hvor meget, der er registreret, og hvor længe det skal gemmes. Han tror stadig, at folk gerne vil testes, men de skal informeres godt. Han mener ikke, at det er et problem, at oplysninger gemmes i anonym form til forskning om spredning af smitte.
Hverken Peder Hvelplund eller Peter Skaarup er personligt utrygge ved at blive testet. Dansk Folkeparti går ind for, at alle danskere står i dna-register, som kan hjælpe politiet i efterforskning. Men registret må ikke komme til verden på denne måde ad bagdøren, mener Peter Skaarup.
Utilfredshed i SF og hos K
I SF og hos Konservative er der utilfredshed med det informationsniveau, som findes hos nogle af de private udbydere af kviktest.
SF’s rets- og it-ordfører Karina Lorentzen Dehnhardt har allerede sendt ministerspørgsmål afsted. Hun vil vide, om det i forhold til reglerne om informeret samtykke er nok med et opslag i testlokalet, om hvor på en hjemmeside, man kan finde persondatapolitikken.
Den konservative sundhedsordfører Per Larsen mener, at informationsniveauet skal være meget højere ved test. Borgeren skal have ret til at få alt materiale slettet, hvis det kan henføres til personer. Forsikringsselskaber vil gerne have adgang til dna, som kan afsløre risiko for arvelige sygdomme, påpeger han.
Af Esben Agerlin Olsen