Nye Borgerlige vokser ikke bare i medlemstal, hvor det er blevet landets tredjestørste parti. Antallet af byrådsmedlemmer vokser også, efter at partiet kun fik valgt et enkelt af slagsen ved kommunalvalget i 2017.
Nu har Pernille Vermunds parti syv byrådsmedlemmer. De allerfleste er hoppet af fra Dansk Folkeparti, som også har blødt i meningsmålingerne og kan frygte et dårligt valg ved kommunalvalget i november.
Fire af Nye Borgerliges seks nye byrådsmedlemmer siden valget i 2017 er kommet fra Dansk Folkeparti. En er kommet fra Liberal Alliance og en var løsgænger.
For nylig fik Nye Borgerlige et medlem af byrådet i Rebild. Hun hedder Gitte Bundgaard Andersen og blev valgt som førstesuppleant for Dansk Folkeparti i 2017. Hun blev medlem af Nye Borgerlige, dagen før det første byrådsmøde, hvor hun skulle træde til som suppleant, 18. februar.
“Der skete noget i Dansk Folkeparti, som gjorde, at jeg skiftede”, fortæller hun. Mere har hun ikke lyst til at fortælle om sit politiske valg.
Mens Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti begge har begge skarpe holdninger i udlændingepolitikken, så ligger de noget fra hinanden i økonomisk politik.
Ikke vilde med afhoppere
Da Gitte Bundgaard Andersen altså meldte sig ind i Nye Borgerlige, lige inden sin optagelse i byrådet, var der på sin vis ikke tale om et byrådsmedlem, der skiftede parti.
Det passer godt med, at man i partiet er man ikke så vild med afhoppere, som nogen kunne mistænke for at være mere optaget af eget genvalg end af partiets politik.
Derfor kan et byrådsmedlem fra et andet parti ikke bare melde sig ind i Nye Borgerlige, forklarer pressechef Lars Kaaber fra Nye Borgerlige.
“Dårlig udsigt til genvalg kan animere til at søge andre græsgange,” lyder hans analyse.
“Det kan være svært at gennemskue, hvad der er personlig interessevaretagelse,” siger han.
I udgangspunktet er det derfor ikke muligt at skifte parti til Nye Borgerlige, hvis man er valgt for et andet parti. Men der er en dispensationsmulighed, som alligevel gør det muligt at slippe gennem nåleøjet.
Reglen er forholdsvis ny. Kun et enkelt byrådsmedlem i Haderslev er blevet partimedlem gennem dispensation. Det nye medlem i Rebild havde ikke brug for dispensation.
Nye Borgerlige har nu repræsentanter i byrådene i Hillerød, Næstved, Fredericia, Haderslev, Rebild og Vordingborg, hvor partiet har to medlemmer af byrådet.
I Nordjylland har partiet også netop fået ny spidskandidat til Folketinget, Kim Edberg Andersen. Han sad tidligere i byrådet i Rebild for – Dansk Folkeparti. Han er i øvrigt også samlever med partiets nye byrådsmedlem, Gitte Bundgaard Andersen, som altså også kommer fra Dansk Folkeparti.
Af Esben Agerlin Olsen
(Opdateret tirsdag 9. marts med oplysning om, at dispensationsmuligheden kun er brugt en enkelt gang)