(Theresa Berg Andersen (SF). Foto Søren Friis.)
Udenlandske elever fra efterskolen i Ranum og højskolen i Vrå er blevet tvunget til at rejse ud af Danmark på grund corona-restriktioner, som blev indført, efter at de kom til landet.
Det har fået det nordjyske folketingsmedlem Theresa Berg Andersen (SF), barselsvikar for Lisbeth Bech-Nielsen (SF), til at indkalde udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i samråd.
“Jeg regner med, at han retter ind efter det her samråd,” siger Theresa Berg Andersen.
Hun bor fire kilometer fra efterskolen, som har sagt farvel til omkring 15 elever i utide på grund af restriktioner mod indrejse – selv om de for længst var indrejst.
Normalt rejser eleverne til højskolen og efterskolen ind i landet på turistvisum. Så bekræfter skolerne, at de er under uddannelse, og eleverne får tilladelse til at opholde sig i landet til det formål. Den går bare ikke længere, efter nye corona-regler, som trådte i kraft i år.
En lille håndfuld elever fra højskolen i Vrå er også ramt af reglerne. De blev faktisk presset til at rejse, mens meningen med reglerne ellers var at undgå rejser, påpeger Theresa Berg Andersen.
De udenlandske elever har endda været ekstra isoleret under nedlukning, da de ikke lige kunne tage hjem til familien i Equador og andre steder.
Theresa Berg Andersen frygter, hvad de unge nu vil fortælle om Danmark, som ellers skulle være et demokratisk forbillede.
“Jeg synes, man får Danmark til at fremstå uprofessionelt og udemokratisk uden at tage de unge seriøst”, siger hun.
“Jeg synes, de skal lov at komme og gøre deres eksamen færdig.”
Skruen strammet for meget
Hun mener, at ministeren med en ufleksibel administration har strammet skruen så meget denne gang, at det er gået ud over gevindet.
At få ham til at løsne op bliver ikke nogen nem opgave, hvis man dømmer efter et par svar, Mattias Tesfaye har givet til folketingsmedlemmer for nylig.
Han mener, at det er nødvendigt at undgå opholdstilladelser “for at for at begrænse introduktionen af nye kendte og endnu ukendte virusvarianter, da
disse udgør en betydelig risiko for, at smitten kan stige eksponentielt i de kommende måneder,” skrev han sidst i marts – hvor eleverne altså havde været længe i Danmark allerede.
“Jeg følger situationen tæt og er indstillet på, at vi hurtigst muligt åbner op for meddelelsen af opholdstilladelser, når situationen tillader det”, skrev ministeren både til SF’s Jacob Mark og til den konservative Birgitte Bergman.
Reglerne rammer også landbrugspraktikanter og au-pairs.
Dansk Folkeparti, Konservative og Enhedslisten mener, at corona-lovgivningen nogle gange går så stærkt, at det går galt, skriver Politiken.
Da Danmark lukkede grænser for et år siden, sagde direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at det ikke var noget, han havde foreslået, da der ikke var dokumentation for, at det virker ret meget.
Tidspunktet for samrådet er ikke fastsat.
Af Esben Agerlin Olsen