Det har længe været på det socialdemokratiske program, at nyuddannede læger skulle aftjene en slags sundhedsmæssig værnepligt i områder, hvor der mangler læger.
“Tjenestepligt for nyuddannede læger i almen praksis
i lægedækningstruede områder”, hedder det i et oplæg fra oktober 2018, altså før valget i 2019.
Tirsdag 13. april 2021 blev den idé skudt ned af et stort flertal i Folketinget.
“Folketinget konstaterer, at der ikke er opbakning til tjenestepligt, og at denne løsning derfor ikke skal anvendes,” står der i en vedtagelse.
Den fik flertal med stemmer fra Venstre, Danske Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og Frie Grønne. Imod stemte Socialdemokratiet og Liberal Alliance, mens Nye Borgerlige undlod at stemme.
Det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne var med til at stille forslaget, hvor regeringen også pålægges at indkalde til forhandling om manglen på læger i nogle områder, blandt andet i Nordjylland.
Hun mener ganske enkelt, at det er forkert at tvinge unge læger, som måske har familie, til at arbejde bestemte steder.
“Det er ikke i orden. Der er stor risiko for, at det bliver mindre attraktivt at tage lægeuddannelsen. Det er det værste der kan ske,” siger hun.
Hun mener, at vejen frem er at få flere uddannelsespladser til nye læger i byer som Aalborg for at området omkring får flere læger, som bliver der, når uddannelsen er slut....