Aftale om Egholm kan komme før svar på høringssvar

(Kort Vejdirektoratet)

Bunken af bemærkninger var rekordhøj. Antallet af høringssvar nåede næsten 7.800, da april udløb sammen med fristen for høringssvar til den nyeste VVM-redegørelsen om virkning på miljøet af en ny motorvej over Egholm og Limfjorden.

Den høje bunke og nogle af høringssvarenes høje niveau betyder, at Vejdirektoratet ikke er sikker på at blive færdig med at gennemgå dem inden 1. juli.

Niels Fejer Christiansen, projektleder, Vejdirektoratet

Projektleder i Vejdirektoratet Niels Fejer Christiansen har 1. juli som ambition.

„Vi knokler på, men det kan være, at vi ender på den anden side af sommerferien,‟ siger han.

Det kan være problematisk at offentliggøre høringsnotatet, svaret på høringssvarene, et par dage før sommerferien, mener han. For så har folk ikke noget sted at henvende sig med spørgsmål, hvis der er ferie i direktoratet.

Hvis høringsnotatet først kommer efter juli, kan det også blive, efter at der er indgået en politisk aftale om limfjordsforbindelsen og den øvrige store infrastrukturplan, som regeringen har foreslået.

Regeringen vil gerne have en politisk aftale inden juli. Ugen efter 21. juni eller ugen derefter bliver nævnt af flere kilder.

Regeringens møder med partierne er foreløbig kun sket med ét parti ad gangen. Det har været en hektisk periode i Folketinget. Nu tynder det ud i møderne, så der skulle være bedre plads i kalenderen.

En stor knast kan blive den motorvej fra Haderslev til Viborg – Hærvejsmotorvejen – som Venstre ønsker. Den er ikke med i regeringens plan.

Her skal vejen gå ifølge politisk aftale fra 2014. Kort Vejdirektoratet.

Ny høring om Egholmvej

Transportminister Benny Engelbrecht (S) påpegede på et samråd torsdag, at der vil komme en ny høring om limfjordsmotorvejen, når en anlægslov senere skal behandles i Folketinget.

Da er det imidlertid for sent, mener Susanne Zimmer, som er modstander af Egholm-forbindelsen. Politikerne bør tage hensyn til høringssvarene, inden de skriver under på en politisk aftale, mener hun.

Den seneste høring har ikke handlet om, hvor motorvejen skulle gå, påpeger Benny Engelbrecht i et svar til Susanne Zimmer fredag. Linjen blev fastlagt i en politisk aftale blandt et stort flertal i Folketinget i 2014, skriver han.

Frygt for asbest

På torsdagens samråd rejste Susanne Zimmer stor bekymring for, om der findes ukendt nedgravet asbest nær området, hvor motorvejen er planlagt.

Projektleder Niels Fejer Christiansen vil ikke udelukke, at der dukker overraskelser og forureninger op. For det gør der ofte, når arbejdet begynder eller allerede i forberedelserne.

„Men vi forventer ikke at støde på et stort depot af eternitplader,‟ siger han.

Samtidig vil han ikke udelukke, at nogen for længe siden har tippet noget af uden tilladelse.

Dukker der forurening op, vil miljøet blive vinderen, mener han. For så får man ryddet op. Der ér afsat penge til at håndtere det uforudsete ifølge projektlederen.

Af Esben Agerlin Olsen