(Foto Kopenhagen Fur)
Det møder kraftig konservativ kritik, at regeringen helt generelt også vil forbyde minkavl næste år. Det midlertidige forbud, som blev indført af corona-frygt, udløber ellers til nytår.
Den konservative landbrugsordfører Per Larsen er stærkt utilfreds med, at det end ikke er blevet undersøgt, om en lille minkavl med for eksempel 100.000 dyr kunne være forsvarlig sundhedsmæssigt.
“Danmark har en af de højeste vaccinationsrater i verden. Hvis man tog forsigtighedshensyn, så ville man kunne håndtere det,” siger Per Larsen efter et møde med landbrugsminister Rasmus Prehn (S) og de øvrige partier tirsdag.
Mødet gjorde det klart, at regeringen vil forlænge det generelle forbud sammen med sit flertal.
Men covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og en stribe andre lande fortsætter minkavl, påpeger Per Larsen.
At producere 100.000 mink vil være meget lidt i forhold til de omkring 15 millioner dyr, som regeringen beordrede aflivet sidste efterår på grund af frygt for spredning af corona. Alle burmink blev aflivet.
Beslutningen om at forlænge det midlertidige forbud bygger på en risikovurdering fra Statens Serum Institut fra juni i år.
Den vurdering blev forelagt politikerne tirsdag med slides – men ikke med nogen ny vurdering, efter at mange flere er blevet vaccineret og corona har ændret status, fremhæver Per Larsen.
I vurderingen fra juni står der, at “Det er Statens Serum Instituts generelle vurdering, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse.”
Risiko af ukendt størrelse svarer nogenlunde til risikoen ved at køre i bil, mener Per Larsen.
“Det er et uklart begreb”, siger han.
“Det er svært at kritisere dem for at sige for meget eller for lidt”.
Seruminstituttet blev udtrykkeligt ikke bedt om løsninger, kun om en generel vurdering, påpeger den konservative ordfører. Han kritiserer ikke seruminstituttet, som kun kunne gøre, hvad de blev bedt om, mener han.
Han vil gøre et nyt forsøg på at få regeringen til at vurdere minkavl i mindre skala.
Fra modsat side i Folketinget var regeringen presset af sit støtteparti Enhedslisten, som truede med et beslutningsforslag mod minkavl, hvis regeringen ikke selv ville forlænge det midlertidige forbud, som den nu har lagt op til.
Landbrugsminister Rasmus Prehn siger til DR, at det ville være spild af ressourcer på nuværende tidspunkt at undersøge under hvilke former, minkavl eventuelt kunne genoptages.
“Vi venter med den del af undersøgelsen, indtil vi er enige om, at vi eventuelt skal starte op igen,” siger han til DR.
Også Venstre kritiserer, at det slet ikke er undersøgt, om minkavl kunne fortsætte i 2022 under en eller anden form.
Af Esben Agerlin Olsen
Læs vurderingen fra Statens Serum Institut.