Stort ja til nærhed – undtagen brovagter – og journalister

Statsminister Mette Frederiksen (S) skyndte sig tavs forbi den traditionelt ventende gruppe journalister, da hun tirsdag havde holdt åbningstale i Folketinget.

Noget af det, hun dermed ikke kunne stilles spørgsmål om, var den centralisering, som hun talte kraftigt imod flere gange i talen. Hun nævnte politi og sundhedsvæsen – ikke brovagter på broer med klap.

Statsministeren skyndte sig forbi den ventende presse uden at besvare spørgsmål, som det er sædvane efter en åbningstale.
Mette Frederiksen på vej væk fra et ordløst møde med pressen.

Borgmesteren på Mors, Hans Ejner Bertelsen (V), kan ikke få regeringens ofte nævnte tale imod centralisering til at stemme med, at der fra nytår ikke længere skal være brovagter på Aggersundbroen, Vilsundbroen og Hadsundbroen.

Han og borgmestrene i Mariagerfjord, Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerland er meget utrygge ved, at broerne i fremtiden fjernstyres fra Aalborg.

Her har personalet ikke nødvendigvis den samme ekspertviden om hver enkelt bro, hvis en åben broklap sætter sig fast og spærrer for måske livsvigtig trafik.

Fire gange centralisering

I sin åbningstale nævnte Mette Frederiksen centralisering fire gange ifølge talen på Statsministeriets hjemmeside:

Hun slog fast, at Danmark har været udsat for en kraftig og bevidst centralisering, som ikke har mødt modstand – hvilket i hvert fald fem nordjyske borgmestre er uenige i.

Dagen forinden havde de på et Teams-møde forgæves forsøgt at få transportminister Benny Engelbrecht (S) til at udsætte centraliseringen af brovagterne.

Statsministeren sagde, at „den kraftige centralisering af Danmark er ikke alene blevet stiltiende accepteret. Den er også et resultat af politiske beslutninger.‟

Hun slog et slag for de store byer, sammenhængen i landet – og nærheden.

„Nødvendigheden af at bremse centraliseringen. Styrke nærheden. Gøre de store byer endnu bedre at leve i,‟ sagde Mette Frederiksen.

Hun lovede flere billige boliger i København og andre store byer.

„Hvad enten det er stigende ulighed. Et arbejdsmarked, som bliver mindre organiseret. Eller at centralisering – bare er noget, vi skal acceptere. Regeringen vil snart fremlægge et ambitiøst boligudspil,‟ sagde statsministeren.

Hun påpegede, at centralisering også rammer Storkøbenhavn.

„Centraliseringen rammer os alle sammen. Der er også borgere på Københavns Vestegn, der savner nærpolitiet, og her er også udfordringer med lægedækningen,‟ sagde Mette Frederiksen.

Hendes tale mod centralisering hænger ikke sammen med centraliseringen for brovagterne, lød det fra en politiker fra et af regeringens støttepartier. Politikeren lovede at se på sagen om brovagterne.

Af Esben Agerlin Olsen