Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne på et samråd i Folketinget tirsdag varme op til, at hun på torsdag skal afhøres i Minkkommissionen.
Samrådet handlede om, at hun selv og tre andre topfolk i Statsministeriet – modsat justitsministeren og udenrigsministeren – automatisk har slettet deres sms’er. De har ikke kunne genskabes af politiet og vises for Minkkommissionen, som har efterlyst dem.
Mette Frederiksen sagde på samrådet, at sms ikke tidligere har været noget, der skulle gemmes som dokumentation, bortset fra sjældne tilfælde, som skulle journaliseres.
Desuden bliver alt på en arbejdstelefon slettet, når en statsminister eller embedsmand fratræder og afleverer sin telefon. Private beskeder kan overføres til en privat til en ny privat telefon. Arbejdsrelaterede sms’er må ikke overføres, forklarede Mette Frederiksen.
“Den her tilgang til sms-beskeder, og det kan være vigtigt at få frem i debatten, er ikke noget, den nuværende regering har opfundet. Sådan har det også været under tidligere regeringer,” sagde statsministeren og nævnte regeringerne under Anders Fogh Rasmussen (V), Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S).
Hertil siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen:
“Jeg har aldrig slettet sms’er, heller ikke i min tid som minister,” sagde han på spørgsmål fra Nordtinget.
Han afviste, at alle ministre, da han sad i regering, automatisk slettede sms’er efter en måned, sådan som det er sket hos de fire i Statsministeriet.
“Det er simpelthen ikke rigtigt”, sagde han.
Den tidligere V-regering slettede ikke systematisk sms’er, sådan som Mette Frederiksen og hendes nærmeste har gjort.
“Det har vi ikke,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.
En enkelt tidligere minister har ifølge Jakob Ellemann-Jensen slettet sine sms’er efter to uger.
Ikke tal på telefoner
Under samrådet sagde Mette Frederiksen flere gange, at hun ikke vidste, hvor mange telefoner, hun har haft som statsminister.
Hun kunne heller ikke sige, om det var tre, flere eller færre – eller om politiet har fået udleveret og undersøgt netop den telefon, hun anvendt i november, da regeringen traf beslutning om masseaflivning af mink.
Heller ikke tidligere regeringer noterede, hvilke telefoner, der blev anvendt hvornår, anførte hun.
Minkkommissionen forsøger at finde ud af, hvordan det gik til, at regeringen sidste år besluttede og fik gennemført, at alle cirka 15 millioner mink i Danmark blev aflivet – uden at regeringen havde den nødvendige lov til at få det udført.
Aflivningen skete af frygt for en ny mutation af coronavirus og stor spredning blandt mink, hvor smitten længe havde været meget udbredt, da regeringen endelig traf sin beslutning.
Af Esben Agerlin Olsen