Johan Legarth, Justitsministeriets departementschef, fik dårlig støtte af sin hukommelse, da han onsdag for anden gang blev afhørt i Minkkommissionen.
“Det tror jeg ikke, at jeg har konkret kendskab til,” svarede han for eksempel flere gange.
En af gangene var det var svar på, om han kendte til, at den Nationale Operative Stab (NOST) allerede om formiddagen 3. november 2020 – inden regeringens beslutning samme aften – lagde planer om aflivning af alle mink.
Læs også: Hierarki stoppede advarsel om manglende lovhjemmel
“Jeg har haft en antagelse om, at man har planlagt løbende”, sagde departementschefen.
Da Johan Legarth blev forelagt sms-dialog, som han selv var en del af, svarede han:
“Jeg kan ikke huske den dialog fra dagen”.
Politidirektør Lykke Sørensen, rigspolitiet havde i dagene 4. – 5. november tæt kontakt med Justitsministeriet via afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen, som stod under departementschefen i Justitsministeriet.
Ifølge afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen, som har demonstreret god hukommelse som vidne, var det hende, der hurtigt fortalte departementschefen om problemerne med både lovhjemmel og politiets opringninger til minkavlerne.
Men om afdelingschefen meldte noget tilbage til sin departementschef om Rigspolitiets meldinger i dagene 4.-5. november, kunne departementschefen ikke huske i vidneskranken i Minkkommissionen.
“Det husker jeg ikke konkret,” sagde Johan Legarth igen.
Læs også: Hele Danmark skal afvikles
Det huskede han
Hans hukommelse var bedre, når det angik information, han IKKE havde fået.
For eksempel var han sikker på, at han IKKE deltog i et møde 5. november, hvor manglen på lovhjemmel blev taget op og skrevet ind i referatet.
Departementchefen kendte IKKE til problemet den dag, gentog han.
Det nåede IKKE op til hans niveau, at rigspolitichefen 5. november fik besked fra politidirektør Lykke Sørensen om, at Justitsministeriet “kikker på” hjemmelsspørgsmålet
Johan Legarth tvivlede IKKE på, at han IKKE kendte til en aflivnings-plan, som politiet sendte til en kontorchef i Justitsministeriet om eftermiddagen 3. november. Den plan så departementschefen ikke på det tidspunkt.
“Jeg er ret sikker på, at jeg ikke får den parallelt,” lød svaret fra departementschefen.
Han var også meget sikker på, at han ikke kendte noget til actioncardet – sætninger, som politiet skulle bruge over for minkavlerne.
Støt Nordtinget med abonnement 19 kr/md
I en problematisk sætning fra actioncardet får minkavlerne uden for risikozonerne at vide, at deres farm bliver tømt for dyr, uanset om de samarbejder eller ej.
Det var der ikke lovhjemmel til at sige og gøre.
Imidlertid ville departementschefen ikke have, at det offentligt kom til at fremstå sådan, at myndighederne havde gjort noget forkert.
Det viser en sms fra Johan Legarth 14. november.
“Det er selvfølgeligt vigtigt, at det fremgår, at det ikke er udtryk for, at man de seneste dage har gjort noget uhjemlet, men alene at det er blevet oplevet voldsomt,” skrev Johan Legarth.
Det var minkavlerne, som havde oplevet det voldsomt.
Johan Legarth hørte først om hjemmelsproblemet 8. november, fastholdt han.
To dage senere, 10. november, skriver rigspolitichefen til departementschefen, at der er en “problematisk formulering” i actioncardet.
Det husker departementschefen tydeligt.
“Vi er enige om, at det skal korrigeres. De går i gang med at finde ud af, hvem der har fået den formulering. Der er ingen slinger i valsen,” sagde Johan Legarth.
Rigspolitichef Thorkild Fogde skal afhøres 28. januar, som står som sidste dag med afhøringer i Minkkommissionen.
Af Esben Agerlin Olsen