(Foto fra Folketingets tv)
Den stramme mine kom frem hos statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag fik spørgsmål om Aalborg Portland, i folketingssalen.
“Hvor meget har Aalborg Portland så egentlig spyttet i statsministerens valgkasse?”, lød spørgsmålet fra Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti.
Det spørgsmål interesserede rigtigt mange af hans Facebook-venner, afslørede han.
Baggrunden er, at regeringen vil give en stor rabat på sin foreslåede CO2-afgift til landets største enkeltudleder af CO2, Aalborg Portland.
Samme virksomhed har givet støtte til socialdemokratiske folketingskandidater i Nordjylland, hvor statsministeren er valgt og talt meget varmt om Aalborg Portland, som hun under ingen omstændigheder vil lukke.
Fabrikken har over 300 arbejdspladser ifølge tal fra 2020.
Statsministeren svarede tirsdag ikke på spørgsmålet om støtte ud over med sit udtryk at vise, at hun ikke brød sig om det.
Hun sagde, at der ikke kun tages hensyn til Aalborg Portland men også til andre industrier med særlige forhold under grøn omstilling.
“Med hensyn til Aalborg Portlands engagement med politiske partier, så må Aalborg Portland svare på det”, sagde hun.
Her kører sagen i ring. For Aalborg Portland oplyste i fredags til Berlingske, at “det er op til de enkelte partier eller de enkelte politikere at oplyse, om de har modtaget støttebeløb eller ej”.
Det sagde fabrikkens presseansvarlige, Thomas Uhd, til avisen.
Det er Mette Frederiksen, der skal svare på, om fabrikken har støttet hende, fordi hun er opstillet i Aalborg, forklarede han.
Han oplyste også, at Aalborg Portland har støttet nordjyske, socialdemokratiske folketingskandidater og kandidater fra andre partier i andre dele af landet.
Thomas Uhd sagde desuden, at Aalborg Portland ikke har støttet Mette Frederiksen personligt. Hun kunne altså let have svaret, at hun ikke har modtaget noget. Alligevel ønskede hun ikke at svare.
Dermed risikerer Mette Frederiksen, at spørgsmålet bliver ved at rumstere og tage opmærksom fra planen om en CO2-afgift, som skal reducere drivhusgassen CO2 af hensyn til klimaet.
Det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) har oplyst til Nordtinget, at han ikke har modtaget så meget som en krone fra Aalborg Portland.
Andre får rabat
Flere virksomheder vil have glæde af den rabat, som regeringen foreslår til nogle – mineralogiske – virksomheder. Rockwool er en anden virksomhed, som vil kunne nøjes med at betale 100 kroner i ekstra afgift per udledt ton CO2.
Omvendt skal andre virksomheder betale næsten fire gange mere. Forslaget, som regeringen har fremsat, kommer fra en ekspertgruppe, men har rejst kritiske spørgsmål fra flere sider.
Morten Messerschmidt kom i folketingssalen med en sjælden ros til Alternativet. Han sagde, at han var inspireret af Alternativets Torsten Gejl til måden at finde sit spørgsmål på. Det er en praksis i Alternativet bringe spørgsmål fra medlemmerne videre.
Af Esben Agerlin Olsen