Det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne har tænkt sig at blive i partiet, som hun nu er den ene halvdel af Folketinget, mens partileder Sikandar Siddique er den anden. Han har bestemt afvist at følge Uffe Elbæk tilbage til Alternativet.
Susanne Zimmer er lige så bestemt.
“Jeg står solidt plantet i Frie Grønne”, sagde hun mandag eftermiddag.
Mandag aften kom beskeden om, at Grøn Alliance (sammenlægning af De Grønne og Veganerpartier) går ind i Alternativet.
Samme vej gik Uffe Elbæk i fredags. Han er medstifter af både Frie Grønne og Alternativet.
Sammen med Zimmer og Siddique forlod han Alternativet, efter at Josephine Fock blev politisk leder i februar 2020. Hun er siden erstattet af Franciska Rosenkilde, som Elbæk godt kan sammen med.
De små grønne partier slår sig sammen i håb om en bedre chance for at nå over spærregrænsen på to procent ved et folketingsvalg.
Så hvorfor går Susanne Zimmer ikke tilbage til Alternativet, hvor også hun kom fra ?
“Fordi Frie Grønne har de rigtige svar på de udfordringer, der er i samfundet nu. Da jeg blev valgt ind i Alternativet, var de gode nok. Men i mellemtiden er klimaforandringerne blevet endnu værre og naturen er endnu mere presset, og racismen endnu mere udbredt, så jeg flyttet ikke.”
Meningsmålingerne tyder ikke på, at Frie Grønne kommer i Folketinget, men Susanne Zimmer mener, at der tales for meget om stemmespild.
“Jeg synes, man skal stemme på det, man synes, er det rigtige, og så lade være med at spekulere i stemmespild. Det er en meget udemokratisk ting, at der er så meget fokus på det,” siger hun.
“Det, der er sat i gang i forhold til stemmespild, kunne man godt synes, at det er for at forhindre små partier i at få stemmer.”
Det kan imidlertid også gavne et parti økonomisk at få stemmer, selv om der ikke stemmer nok til pladser i Folketinget.
“Skulle vi ikke få stemmer nok, hvad vi tror vi gør, så udløser stemmerne alligevel mulighed for at vi i Frie Grønne kan ruste os til at komme ind til næstkommende valg. På den måde vil det aldrig være spildt. Man får et andet økonomisk fundament i forhold til at kunne udbrede kendskabet til vores politik til næste folketingsvalg,” siger Susanne Zimmer.
Partierne får tilskud efter antal stemmer. Stram Kurs og Kristendemokraterne fik i 2019 stemmer nok til hver at få et årligt offentligt tilskud på 2 millioner kroner. Hver stemme gav 33 kroner årligt i 2019, frem til næste valg.
Af Esben Agerlin Olsen