(Privat foto)
Mohammad Rona sad og drak formiddagskaffe med kollegerne i it-firmaet i Randers, da telefonen ringede. Det var sekretæren på partikontoret på Christiansborg. Hun fortalte, at han var blevet medlem af Folketinget – tre uger efter valget.
Det var en overraskelse.
Så ringede han til sin kone og derefter til sin mor for at fortælle nyheden. Tre årtier efter at han som fem-årig kom til Danmark fra Afghanistan sammen med sine forældre, var han blevet medlem af det danske parlament.
Det var onsdag formiddag klokken 10, at nordjyske Mohammad Rona fra Moderaterne fik beskeden om, at han var blevet folketingsmedlem. Som 1. suppleant skal han afløse Kristian Klarskov.
Nummer et på listen hos Moderaterne, Kristian Klarskov, har onsdag hurtigt forladt Folketinget igen. Det var efter beskyldninger i pressen om overdrevne præstationer som iværksætter og regnskabsrod.
Mohammad Rona ønsker ikke at kommentere beskyldningerne mod Kristian Klarskov. Onsdag eftermiddag havde de ikke havde talt sammen om skiftet. Men Mohammad Rona har tænkt at ringe til Kristian Klarskov.
“Jeg har respekt for, at han afgiver mandatet. Han kunne være blevet løsgænger,” siger Mohammad Rona til Nordtinget.
Han kalder det en træls baggrund at komme i Folketinget på. Samtidig er han tilfreds med, at partiet ikke var langt fra at få sit andet mandat i Nordjylland, så han selv var valgt direkte ind. Han fik lidt over 1000 personlige stemmer, mens Kristian Klarskov fik knap 1800.
“Jeg er megaglad og stolt. Det ville være løgn at sige andet”, lyder det fra det nye folketingsmedlem, som har erklæret sig omvendt til nordjyde efter at være vokset op på vestegnen ved København.
Lige nu er han mest optaget af at overdrage de opgaver, han er i gang med på sin nuværende arbejdsplads, hvor han arbejder med software til betalingsløsninger.
Han møder på Christiansborg tirsdag i næste uge, 29. november.
Hvis det gælder ordførerskaber, vil han gerne arbejde med udlændingepolitik og integration. Han vil gerne af med de skøreste af reglerne for udlændinge, har han tidligere fortalt.
It og nordjyske emner står også på ønskesedlen. Foreløbig var det onsdag eftermiddag ikke kommet til samtaler med partileder og stifter Lars Løkke Rasmussen efter onsdagens overraskelse.
Mohammad Rona har tidligere udtalt sig imod regeringens planer om at sende flygtninge til Rwanda. Han har talt om mere arbejdskraft til Danmark udefra og bedre forhold for iværksættere.
En eventuel fejring af det nye job er udsat til, efter at Grundloven er skrevet under.
Mohammad Rona er far til to piger på fem og otte år.
Af Esben Agerlin Olsen