(Niels Høiby. Foto Henrik Sørensen, Folketinget)
Virologer i Holland og Storbritannien er meget bekymrede over udbrud af fugleinfluenza hos mink i Spanien. Smitten er tilsyneladende gået fra mink til mink, altså imellem pattedyr, hvilket ikke er almindeligt.
I hvert fald én mutation af den frygtede H5N1 virus er fundet, og kan spredes mellem pattedyr, skriver Science.org.
Spanien er leverandør af mink til en ny produktion i Danmark efter masseaflivningen i 2020.
Frygten for fugleinfluenza i mink deles imidlertid ikke hos professor Niels Høiby fra afdeling for klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet, tidligere medlem af Folketinget for Liberal Alliance.
“Der er ikke risiko her i landet”, siger han.
“Som hovedregel går den virus ikke på mennesker. Når smitten tidligere er gået fra menneske til menneske, er det sket mellem familiemedlemmer.”
“Der er ikke holdepunkter for, at den kan smitte videre,” siger Niels Høiby.
Grunden er, at fugleinfluenza smitter i receptorer nede i lungerne, hvor det er svært for virus at komme hos mennesker.
Værre er det, hvis der opstår en kombination af virus fra mennesker og fra fugle.
“Hvis en menneske-virus og en fugleinfluenza-virus samtidigt angriber et svin, så kan der ske kombination, hvor de både kan angribe fugle og mennesker,” siger Niels Høiby.
“Hvis vi skulle være nervøse, så skulle de være hos svinebesætninger, men de passer på, for de har vidst det i masser af år, siger professoren.
“Jeg er ikke nervøs.”
Han ser dog gerne, at mink, som importeres fra Spanien til Danmark, bliver testet for fugleinfluenza. På den anden side kommer de i karantæne først i Danmark.
Desuden virker masker, kitler og handsker, som mink-avlere skal bruge, også mod fugleinfluenza.
Skulle mennesker endelig få fugleinfluenza, kan det let behandles med tamiflu, ifølge professor Niels Høiby.
Danske mink testes ikke for fugleinfluenza. Det oplyste veterinærdirektør Charlotte Vilstrup fra Fødevarestyrelsen tirsdag aften i DR Deadline. Styrelsen har dog netop bedt om en vurdering af det spanske udbrud i oktober – hos eksperter i Dansk Veterinær Konsortium, et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet.
Charlotte Vilstrup blev veterinærdirektør i marts 2022. Hun afløste Hanne Larsen, som var veterinærdirektør under den mislykkede bekæmpelse af coronavirus hos danske mink i oktober 2022. I november besluttede regeringen så en masseaflivning.
Minkkommissionen kritiserede Hanne Larsen for at have godkendt et brev til minkavlerne om, at alle mink hurtigt skulle aflives, selv om hun vidste, at der ikke var lovhjemmel til det.
Hanne Larsen fik arbejde på den danske ambassade i Indonesien.
Af Esben Agerlin Olsen