Eksperter fra Statens Serum Institut og Københavns Universitet har netop udsendt en rapport, hvor de kalder det usandsynligt, at mink smittes med den for mennesker meget farlige fugleinfluenza.
Rapporten har ikke beroliget Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) synderligt. Han er bekymret over et udbrud af fugleinfluenza hos mink i Spanien, hvor mink tilsyneladende smittede mink og en ny variant blev udviklet.
Han er endnu mere bekymret over, hvis mink smittes både af fugleinfluenza og influenza fra svin eller mennesker. Det kan give en farlig kombination af virus, som lettere rammer mennesker, fordi menneskers luftveje mere ligner svins.
Den smittemulighed omtales i rapporten.
Hvad særligt skal Danmark gøre ? Det savner Peder Hvelplund at læse i rapporten fra Dansk Veterinær Konsortium (DkVet), som er navnet på samarbejdet mellem seruminstituttet og universitetet.
“Det har været en gamechanger, hvad vi har oplevet i Spanien,” siger han og peger på, at minkene smittede hinanden. Det er ikke er normalt, at fugleinfluenza smitter mellem pattedyr.
“Risikoen for, at det kan opstå i Danmark, afviser man jo heller ikke,” siger det nordjyske folketingsmedlem.
Sandsynligheden er højst 10 procent ifølge rapporten.
Der er jo en risiko ved alt – også ved at køre i bil eller tog – så er risikoen her ikke så lille, at den er acceptabel ?
“Der er jo et scenarie, hvor risikoen er fra 1 til 10 procent. Hvis der kommer et udbrud, vil konsekvenserne være voldsomme og dramatiske, ikke bare i Danmark men også globalt. For så vil fugleinfluenza potentielt kunne smitte mellem mennesker. Det vil være en risiko for en pandemi, som vil være langt værre, end hvad vi oplevede med covid-19,” siger Peder Hvelplund.
Han er fra Hjørring, hvor corono-smitten i mink begyndte.
Han efterlyser større forsigtighed. For ud fra rapporten fra DKVet var det usandsynligt, hvad der skete i Spanien.
“Det er dog ikke desto mindre sket. Det burde give anledning til forholdsregler i Danmark,” siger sundhedsordføreren.
Da myndighederne tog fejl
Han henviser til et tidligere fejlskud fra myndighederne. I september 2020 skrev Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, at der var meget lille risiko for, at mink smittede mennesker med corona-virus.
“Vi står i en tilsvarende situation. Det viste sig jo, at der tog Fødevarestyrelsen fuldstændig fejl,” siger sundhedsordføreren, som også er gruppeformand.
Han vil gå videre med sagen.
“Jeg kommer til at spørge fødevareminister Jacob Jensen (V), hvad han vil gøre for at følge op på det her.”
Spørgsmålet vil også handle om, hvad der sker, hvis der sker udbrud af fugleinfluenza i en svinebesætning.
“Det ville have væsentlig mere dramatiske og værre konsekvenser end et udbrud hos mink.”
Ifølge rapporten fra Dansk Veterinær Konsortium er det en anden risiko, hvis mink smittes både med fugleinfluenza og influenza fra svin eller fra
mennesker. Der kan opstå en blanding – et hybrid virus – der altså lettere smitter mellem mennesker.
En blanding mellem influenzavirus fra svin og
influenzavirus fra mennesker er tidligere fundet i danske mink.
“Men det er ikke muligt at estimere sandsynligheden for, at dette sker i mink,” står der i rapporten.
Hvis fugleinfluenza cirkulerer blandt mink, er det meget sandsynligt, at virus tilpasses pattedyr og dermed mennesker, lyder vurderingen fra eksperterne.
På den anden side er der aldrig påvist fugleinfluenza fra fugle i danske mink. Det er imidlertid påvist i Sverige og Kina.
“Det er ikke for at piske en stemning op om, at nu står vi med noget meget dramatisk. Det er et spørgsmål om, at vi også skal være forberedt på, hvad der kan ramme os og hvordan vi skal tage forholdsregler, så vi undgår, at det kommer ud af kontrol,” siger Peder Hvelplund.
Rapporten fra DkVet kan læses her
Af Esben Agerlin Olsen