Lad være med at pege fingre ad nogen i corona-tiden, lød det mandag fra et par af regeringens støttepartier. De bryder sig ikke om, at statsministeren på et pressemøde i lørdags kritiserede ikke-vestlige indvandrere i forbindelse med corona.
SF’s leder Pia , Olsen Dyhr siger, at man “passe på med at udskamme hinanden”. Den radikale leder Morten Østergaard mener, at Mette Frederiksen “forfalder til at udskamme bestemte befolkningsgrupper”.
Kristian Heegaard, rets- og etikordfører for de radikale, siger, at han ikke har lagt mærke til, at skiturister blev hængt ud for at bringe smitten til landet.
“Nu er det så lige udlændinge, man skulle hænge ud, ” siger Kristian Hegaard til Nordtinget.
“Jeg er uforstående over for at bringe udlændingepolitik ind i en sundhedskrise.”
Han undrer sig også over Mette Frederiksens udtalelse i forhold til, hvad hun sagde tidligt under coronakrisen om at hjælpe dem, der er dårlige til dansk.
“Vi bliver nødt også på det her område at sige, selv om man ikke taler dansk, så må man få nogen til at hjælpe med at oversætte i den situation. Fordi oplysningerne flytter sig også så hurtigt, at det ville vi heller ikke kunne kunne tilvejebringe i alle tilfælde. Så man bliver nødt til at hjælpe hinanden derude – også med sproget”, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde 10. marts.
Den udtalelse var en erkendelse af, at det er Danmark mod corona og ikke befolkningsgrupper mod hinanden, mener Kristian Hegaard.
“Det er uværdigt at udpege en befolkningsgruppe som om de var mere skyldige i coronas udbredelse end andre, ” siger den radikale ordfører.
Statsministeren kom med sin udtalelse lørdag, efter at Dansk Folkeparti dagen forinden havde foreslået fodlænke til personer, der bryder karantæne.
– Vi skal stoppe med den politiske korrekthed, hvor vi ikke tør tale om tingene. I Dansk Folkeparti tør vi godt sige, at uanset om det er en dansker, en polak eller en somalier, så skal man blive hjemme, hvis man er smittet, sagde partiets gruppeformand Peter Skaarup fredag.
I Sverige er finner aller hårdest ramt
I Sverige har personer med finske rødder været særligt hårdt ramt i forhold til alle andre grupper. Derefter kommer personer med rødder i Tyrkiet, Somalia, Chile og Libanon.
Antallet corona-dødsfald pr. 100.000 personer har været 145 for finner, 97 for tyrker, 74 for somalier, 64 for chilenere. I bunden er tallet 32 dødsfald for svenskere og 18 for polakker ifølge en rapport fra den svenske sundhedsstyrelse Folkehälsomyndigheten for perioden 13. marts – 7. maj.
Af Esben Agerlin Olsen