Antallet af corona-smittede minkfarme steg onsdag igen brat. Fødevarestyrelsen havde registreret 89 farme med smitte – 9 flere end dagen før.
Samtidig steg temperaturen i den politiske debat. SF lægger an til stop for, at der kommer en ny generation af mink i stedet for de aflivede. Partiet vil have til en forespørgselsdebat i Folketinget.
Omvendt mener Dansk Folkeparti, at minkavlerne er udsat for en urimelig behandling med den omfattende og langsommelige aflivning af mange millioner pelsdyr, både på smittede farme, dyr på nabofarme og dyr under mistanke på grund af symptomer.
Det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted (DF) retter en hård beskyldning mod fødevareminister Mogens Jensen (S).
“Man kan få mistanke om en skjult dagsorden, fordi fødevareministeren måske har set, at nu har han chancen for at komme af med minkavlerne. Det er sådan nogle tanker, man kan få,” siger Bent Bøgsted.
“Hvordan tror du, det ville se ud, hvis hestene blev syge og de skulle til at aflive alle heste i Nordsjælland?,” spørger Bøgsted.
“Tror du det var gået godt. Det tror jeg ikke. Jeg tror, der ville blive ramaskrig, hvis alle heste i Danmark skulle aflives. Nu tager man en minkbranche, som er udskældt i forvejen, fordi mange er imod mink,” siger Bøgsted.
Menneskers sundhed må komme først.
Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.
En af modstanderne af minkavl er Carl Valentin fra SF, som nu vil have en hasteforespørgselsdebat i Folketinget.
SF vil stoppe, at der sættes nye avlsdyr ind på minkavlerne i stedet for dem, der nu bliver aflivet. Det skal forhindre, at smitten breder sig til en ny generation af mink.
“Det er uansvarlig at sætte nye mink ind på farmene, når vi står midt i pandemi. Det kan bidrage til smitten spreder sig,” siger Carl Valentin, dyrevelfærdsordfører.
Han mener, at landbruget har fået lukrative kompensationsordninger under corona-krisen for eksempel i forhold til kulturbranchen.
Helst så han, at der kom en plan for afvikling af minkproduktionen i Danmark.
Et dyrevelfærdsargument er, at vilde mink i naturen lever alene, men at de på farme er sammen med tusinder af andre dyr og sat i bure.
En afvikling af minkproduktionen er sket i Tyskland, Norge og Storbritannien og er i gang i Polen, Frankrig og Holland, anfører han.
Holland har aflivet mange mink for at stoppe corona i besætningerne. Det lykkedes ikke. Alligevel mener Carl Valentin, at Danmark skulle have holdt fast i den kurs, som blev lagt i begyndelsen, men opgivet i næsten tre måneder for så at blive genoptaget i oktober. Spredningen ville have været mindre, hvis regeringen havde holdt fast i aflivning, hvor der var smitte, mener han.
“Det er åbenlyst, at de aflivede mink ikke udgør en smitterisiko,” siger han.
Normalt pelses mink i november og december, når de har fået vinterpels. Avlsdyr udvælges efter, hvem der har fået flest hvalpe og god pels. Den nye parring foregår i marts og betyder nye hvalpe i maj.
Erstatning varierer
Minkavlerne har klaget over, at de ikke får fuld kompensation for driftstabet i forbindelse med avlsdyr, hvis deres farm er registreret med corona og skal aflives. For driftstabet i forbindelse med avlsdyr er der i så fald kun 20 procent erstatning.
Set overordnet får minkavlerne 100 procent erstatning, hvis de er uden smitte. Med smitte får de 82 procent erstatning.
Organisationen Danske Minkavlere bakker “fuldstændigt op” om aflivningen, også aflivningen inden for en radius af knap otte kilometer fra en smittet farm. Det fremgår af organisationens site.
“Menneskers sundhed må komme først,” udtaler formanden Tage Pedersen.
Ifølge en rapport fra Statens Serum Institut kan corona-virus ændres så meget gennem mink, at det kan gå ud over virkningen af en kommende vaccine .
Gang i Kina-salg
Imens går det meget godt med pelssalget i Kina, som er den helt store aftager af dansk mink. På den særlige salgsdag 10. oktober – double 10 – blev der solgt 45.000 pelse alene på online kanalen Taobao.
Det er en stigning på cirka 20 procent i forhold til sidste år, skriver Danske Minkavlere på sit site.
Kasper Scott Reinbacher, salgsdirektør, Kopenhagen Fur, er godt tilfreds.
– Vores samarbejdspartnere er meget tilfredse med salget. Det giver helt klart noget optimisme i forhold til pelsdetailsæsonen, som står lige for døren, udtaler Kasper Scott.
Kopenhagen Fur er andelsforening og auktionshus for Danske Minkavlere.
Næste store salgsdag online i Kina er 11. november.
Af Esben Agerlin Olsen