Per Clausen (EL), byrådsmedlem i Aalborg, tidligere gruppeformand i Folketinget, har tidligere været kritisk over for sit partis landspolitiske håndtering af corona.
Det var i august, han kritiserede Enhedslisten for at være med til at gøre kollektiv trafik dyrere med kravet om mundbind, som ikke var gratis, bortset fra udsatte grupper.
Når det gælder aftalen, som regeringen har indgået med støttepartierne Enhedslisten, Radikale Venstre og SF om at lovliggøre ordren om at aflive alle mink, så bakker veteranen helt op bag partifællerne på Christiansborg.
“Jeg er helt tilfreds med, at man nu får lavet det forbud mod minkdrift, som efter min opfattelse er helt nødvendigt – og har været det igennem længere tid – af sundhedsmæssige årsager,” siger han.
“Jeg synes også, at det er fornuftigt nok, at man erkender, at den lov, vi vedtager i praksis bliver en lovliggørelse af noget, som er sket. Det ændrer jo ikke ved, at ministrene stadigvæk, fødevareministeren og måske andre, skal stå til ansvar for de ulovligheder, de har begået,” siger Per Clausen.
“Det kan ikke nytte noget, at vi ikke vil vedtage den lov, fordi processen har været dårlig,” mener han.
Er det ikke at lovgive med tilbagevirkende kraft ?
“Nej, for de ting, der er sket, var jo stadigvæk ulovlige. Vi siger ikke, at det nu bliver lovligt, det man gjorde.”
Det vigtige er, at der kommer en lovgivning, som sikrer forbud mod minkhold i 2021. Minkejerne har også brug for en afgørelse, påpeger Per Clausen.
“Det eneste, man kunne gøre er en retslig lovliggørelse af forbud mod mink,” siger han.
Vil det sige, at folkesundhed går forud for retssikkerhed ?
“Nej, det kan man faktisk ikke sige. Derfor skulle regeringen heller ikke have iværksat det her, før man havde sikret sig, at der var lovgrundlag for det.”
“Den dag, man holdt pressemødet, skulle man have sagt – hvis man havde vidst det – og det burde man jo vide – at “vi vil gerne gennemføre det her så hurtigt som muligt. Vi har ikke lovgrundlag for det. Derfor vil vi opfordre Folketingets partier til så hurtigt som muligt at få lovgivningen på plads.””
“Det gjorde man så ikke. Derfor vil fødevareministeren og eventuelt også andre ministre blive stillet til regnskab for, at de faktisk – såvidt vi vurderer – har overtrådt lovgivningen, måske endda grundloven.”
Det er én sag. Det andet er lovgivning, som sikrer det nødvendige, mener Per Clausen.
“Mogens Jensen har tilsyneladende begået lovbrud. Vi har også sagt, såvidt jeg har forstået, at vi gerne vil have undersøgt hele regeringens ageren i forhold til det her lovbrud, og hvem der har ansvaret for det. Den sag kører stadig,” siger han.
Mogens Jensen skidt fra samråd
Per Clausen mener ikke, at fødevareminister Mogens Jensen (S) er bedre stillet efter et samråd i Folketinget tirsdag morgen.
Af samrådet fremgik med Per Clausens øjne, at ministeren gjorde tingene i den forkerte rækkefølge. Da Mogens Jensen blev klar over den ulovlige handling, skulle han først have fortalt det til minkavlerne. I stedet forsøgte han at gøre det ulovlige lovligt.
Ministeren sagde under samrådet, at det første brev fra Fødevarestyrelsen til minkavlerne skulle opfattes som opfordring. Selv om der stod “skal” en del gange skulle det ikke et opfattes som et påbud om at slå mink ned, også de raske uden for sikkerhedszonerne.
En redegørelse fra regeringen om forløbet kommer i morgen onsdag 18. november.
På samrådet sagde den konservative sundhedsordfører, nordjyske Per Larsen, at ministeren har sit parlamentariske grundlag som en selvfølge.
“Det er dybt skuffende. Jeg har haft respekt for nogle af de partier, som er parlamentarisk grundlag. Den begynder efterhånden at ligge på et lille sted,” sagde Per Larsen.
Han frygter, at regeringen fra nu af vil gøre, som det passer den.
Af Esben Agerlin Olsen