Fødevarestyrelsen fortsatte med at give tilladelser til eksport af levende mink fra Danmark, efter at der i juni blev konstateret corona-smitte hos pelsdyrene.
Den første farm blev konstateret smittet 15. juni. Siden da er der givet tilladelse til eksport af 21.340 mink. Det fremgår af en opgørelse, som Fødevarestyrelsen har lavet for Nordtinget.
I alt er der givet tilladelse til eksport af 100.000 mink i år, formodentlig alle avlsmink. Tallet skal ses i forhold til, at der var omkring 15 millioner mink i Danmark, indtil statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede den altomfattende aflivning på et pressemøde 4. november.
Hvilke lande, der er eksporteret til, kan man ikke læse af Fødevarestyrelsens opgørelse. Det fremgår kun, at de 53 tilladelser, som er givet frem til opgørelsen 7. december med en enkelt undtagelse er til EU og EØS-lande. Norge er for eksempel et EØS-land, hvor der også er minkavl.
Tilladelserne gives, når dyrene er synet af en dyrlæge, oplyser Fødevarestyrelsen.
Den seneste tilladelse er givet 25. august, altså inden regeringen 1. oktober igen besluttede, at smittede mink skulle aflives.
Smittede dyr blev aflivet i begyndelsen af epidemien, men kun på tre farme og ikke efter 3. juli. Det fremgår af et nyt svar fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) til folketingsmedlem Peder Hvelplund (EL).
4620 | 20-06-2020 |
30 | 23-06-2020 |
2800 | 16-06-2020 |
4620 | 24-06-2020 |
4620 | 14-07-2020 |
4620 | 11-07-2020 |
30 | 25-08-2020 |
21340 |
Polen er et af de EU-lande, som ikke har forbudt eller er i gang med at afvikle minkavl. Forskere fra universitet i Gdansk ved Østersøen har fundet corona-virus på en farm. Deres fund er senere blevet afvist af de veterinære myndigheder, som har erklæret farmen fri for virus. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Polen begyndte at teste minkfarme efter fundet af muteret virus hos mink i Danmark. Hos 18 mink-arbejdere er virus konstateret. Corona-smittede mink findes også i Sverige, Litauen og Grækenland, skriver Reuters.
Da der blev fundet virus i mink sommer i Danmark lagde Fødevarestyrelsen vægt på, at det ikke var helt sikkert, at mink kunne smitte mennesker. Hollandske erfaringer tydede på det, men det var ikke endegyldigt bevist. Så sent som 2. september skrev Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, at risikoen for smittespredning til mennesker var “minimal”.
Kan mink smitte mennesker ? “Ja”
Statens Serum Institut var fra begyndelsen mindre eller slet ikke tvivl om smittefaren fra mink til mennesker.
Det fremgår blandt andet af et møde, som blev holdt 24. juni mellem mellem topfolk fra sundhedsmyndighederne og blandt andre sundhedsdirektør Leif Serup i Hjørring kommune, hvor smitten begyndte.
Han spørger, om der er viden om, at mink kan smitte mennesker. Han får et klart ja fra virusforsker Anders Fomsgaard, Statens Serum Institut (SSI) ifølge et mødereferat, som Nordtinget har fået aktindsigt i.
Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, siger, at hele eksporten af levende mink er avlsdyr. Tidligere har Danmark eksporteret mange hundrede tusinde mink årligt. De 20.000 dyr, som er tilladt eksporteret siden corona-udbruddet er et ekstremt lavt tal, mener han. Han ser ikke noget forkert i tilladelserne.
Tilladelser trukket tilbage
Det er ikke givet, at alle eksporttilladelser er udnyttet, mener Tage Pedersen.
“I forbindelse med balladen om lovhjemmel eller ej blev der givet noget tilladelse til at man kunne køre nogle ud, men så blev det trukket tilbage igen. Det kan være, at der slet ikke har været nogen eksport,” siger han.
Efter at Mette Frederiksen sagde 4. november, at “alle mink skal aflives”, kom det frem, at hun ikke havde lov i ryggen til at kræve det.
En lov om det er endnu ikke vedtaget, men de fleste mink er aflivet. På to farme har minkavlerne dog stadig deres avlsdyr. Der er omkring 10.000 avlsdyr, hvilket ifølge Tage Pedersen er “ingenting.”
Af Esben Agerlin Olsen