(Foto Agnete Schlichtkrull/Dansk Flygtningehjælp)
Den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach fra Radikale Venstre er klar til overtage Marianne Jelveds Hjørring-kreds ved næste valg, da hun ikke stiller op igen.
Men han overtager ikke uden videre hendes klare støtte til en ny motorvej tværs over Limfjorden – en holdning, hvor hun selv er på tværs af partiet på Christianborg.
Christian Friis Bach vil først rundt i i partiforeningerne i Nordjylland og høre for og imod det store projekt, når og hvis han bliver opstillet på en generalforsamling 10. marts i Hjørring.
“Jeg vil ikke lægge mig fast, før jeg har talt med alle,” siger kandidaten.
“Nu skal jeg lige stilles op først, og så rundt og lytte i Storkredsen,” siger økonomen. Han undskylder sig også med, at han endnu ikke har fået sat sig ordentligt ind i cost-benefit analysen med hensyn til tidsbesparelse, vækstmuligheder i hele regionen – og det med naturen, som han også holder af og har lige uden for døren på sin egen sjællandske gård, der endda har storke.
Han hár noteret, at der er forskellige meninger og en “levende diskussion” blandt de forskellige nordjyske partiforeninger om syv milliarder kroners projektet hen over øen Egholm, som naturelskere vil forsvare mod biler.
Den radikale transport- og klimaordfører, Rasmus Helveg Petersen, lød ikke glad for Egholm-ruten, da der kom en ny VVM-redegørelse i sidste uge. Den bød på en lidt dårligere samfundsøkonomi i bro- og tunnelløsningen, end den tidligere VVM-redegørelse.
At også nordjyder kan have forskellige og markante holdninger kender Christian Friis Bach selv til på nærmeste hold fra en stor nordjysk familie.
“De kan skændes, så det brager, men holder sammen som ærtehalm”, afslører han som en af de 120 fætre og kusiner med forbindelse til slægtsgården Kringelholt i Hørmested ved Sindal i Hjørring kommune.
Den store familie sikrer sofaer nok at overnatte på ved besøg i kredsen, så den mulige kandidat har ikke tænkt sig at flytte til Nordjylland, hvorfra tipoldefar og sognerådsformand Hans Madsen i øvrigt blev valgt til Folketinget i 1892. Godt nok for Venstre. Hvis han havde levet i dag, så havde han nok været radikal, mener hans efterkommer.
Radikale aftryk
Den snart 55-årige Christian Friis Bach er godt tilpas med den mindre konfrontatoriske linje, som er lagt med Sofie Carsten Nielsen som leder og Martin Lidegaard som næstformand.
Friis Bach mener, at Radikale Venstre som støtteparti har sat et aftryk på regeringens klimastrategi, “selv om den ikke er tilstrækkeligt udmøntet endnu”.
Når et gælder udlændingepolitikken, hvor partiet har tradition for at råbe højt til fordel for udlændingene, erkender han, at der ikke er sket de store ændringer – bortset fra retorikken.
“Jeg ser det som en stor styrke, at vi har en minister, som taler pænt, ordentligt og afdæmpet. Det vil jeg gerne kvittere for. Retorik kan underminere. Det er svært at skabe integration, hvis man taler dem-og-os,” siger den tidligere udviklingsminister.
Efter sin ministertid var han undergeneralsekretær i FN og generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
Nu driver han virksomheden Warfair, som hjælper virksomheder i lande med krig og konflikt med at afsætte deres varer. Det kan være cashewnødder fra Burkina Faso, pinjekerner fra Afghanistan, chokolade fra Congo, sesam fra Somalia eller kaffe fra Yemen.
Af Esben Agerlin Olsen