Det er skæbnens brutale ironi, at netop Arne Boelt (S) bliver fældet som borgmester i Hjørring, ikke mindst på grund af mink-sagen og den tilhørende sms-sag, som generelt har trukket Socialdemokratiet ned ved kommunalvalget tirsdag.
Arne Boelt var en af de første, den første borgmester, som i 2020 råbte op offentligt om, at de corona-smittede mink skulle slås ned.
Borgmesteren kunne se en klar forbindelse mellem smittet personale på plejehjem og smittede minkfarme.
I begyndelsen af juli var myndighederne holdt op med at kræve de syge dyr aflivet, sådan som det var sket med de første tre smittede minkfarme før sommerferien. Og sådan som det normalt sker med syge dyr, der smitter.
Første smittede farm var i juni og i Arne Boelts kommune Hjørring.
I september tog smitten på farmene fart, uden at de syge dyr blev slået ned. Der var 19 smittede minkfarme den 18. september 2020.
Den dag holdt statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om corona. Nordtinget nævnte Arne Boelts bekymring, som blev delt af folketingsmedlem Peder Hvelplund (EL), som også er fra Hjørring.
Hvorfor bliver de syge dyr ikke slået ned ? lød spørgsmålet.
Med et smil eller et grin, som fik forsamling til at le, lod statsministeren spørgsmålet gå videre til Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.
Han tog det mere alvorligt. To uger senere, 1. oktober, meddelte regeringen, at smittede mink igen skulle aflives. Da var antallet af smittede farme fordoblet siden pressemødet.
I oktober løb det løbsk for myndighederne. Smitten bredte sig hurtigere, end dyrene kunne aflives.
Regeringen tog et endnu større skridt, da den besluttede 3. november, at alle mink skulle aflives – også raske avlsdyr langt fra nogen smittet farm.
Det førte igen senere til, at der blev nedsat en minkkommission til at undersøge den beslutning. For der var ikke lovhjemmel til at sætte den i kraft over for raske dyr uden for risikozoner.
Til januar er Arne Boelt ikke længere borgmester. Men Minkkommissionen arbejder videre. I morgen torsdag afhøres Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, som var en drivende kraft bag beslutningen om at aflive alle mink.
Arne Boelt mener selv, at hans partis tilbagegang hænger sammen med minksagen. “Det hænger jo højst sandsynligt sammen med mink og noget efterspil derfra,” siger han til Politiken.
Af Esben Agerlin Olsen
Læs også: Urolige topfolk i Hjørring kunne ikke råbe myndighederne op.
Læs også: Arne Boelt: Minkavl har haft sin tid