(Fotos fra Folketingets tv)
Pia Kjærsgaard, tidligere formand for Folketinget og stifter af Dansk Folkeparti, kom med en meget forkert oplysning i Folketinget tirsdag.
Det blev påpeget af Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen.
Folketinget var i gang med en lang debat om Inger Støjbergs værdighed til at sidde i Folketinget efter hendes dom på to måneders fængsel, ubetinget.
Modsat de fleste partier, så mente Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige – hvor Støjberg måske vil være medlem – at hun godt kunne fortsætte i Folketinget efter dommen, som de finder politisk.
I et spørgsmål til Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, sagde Pia Kjærsgaard, at partierne bag S-regeringen i 2019 aftalte skriftligt, at Inger Støjberg skulle for en rigsret.
“Socialdemokratiet lovede i forståelsespapiret, at der skulle rejses en rigsretssag mod fru Inger Støjberg. Det er jo en politisk aftale, uanset hvad,” sagde Pia Kjærsgaard.
Karsten Lauritzen demonstrerede uden at slå op, at han kender forståelsespapiret bedre end Pia Kjærsgaard.
“Det er ikke min opgave som Venstres gruppeformand at forsvare regeringen. Men det står ikke i det forståelsespapir, så præmissen for spørgsmålet fra fru Pia Kjærsgaard er ikke rigtig. Hvis den var, ville det naturligvis være uacceptabelt”, sagde Lauritzen.
Det stoppede ikke Pia Kjærsgaard:
“Er herr Lauritzen i tvivl om, at det var en aftale?”
“Lavt niveau”
Karsten Lauritzen talte roligt:
“Ja, det er jeg i tvivl om. Og jeg synes, at niveauet af seriøsitet i spørgsmålet ikke er særligt højt. Det er jeg nødt til at sige.”
“Det er på ingen måde min opfattelse, at der på noget som helst tidspunkt har været nogen aftale om det fru Pia Kjærsgaard antyder. Det tror jeg ikke på,” sagde det nordjyske folketingsmedlem.
En søgning i forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier afslører, at Karsten Lauritzen har ret. Ordet “rigsret” optræder ikke.
Inger Støjberg – tidligere Venstre, så løsgænger – blev dømt i sidste uge, efter at hun som udlændingeminister trods advarsler gennemtvang, at asylansøgende par uden individuel sagsbehandling skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år.
Det var ulovligt, mente 25 af rigsrettens 26 dommere.
Af Esben Agerlin Olsen