Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, kan ikke forstå, hvorfor ingen vil tage æren for idéen om, at alle mink skulle aflives, hvis det var sådan en god idé.
Ingen har kunnet pege på, hvem der kom med forslaget på mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020.
“Alle har sagt, at det var den rigtige løsning. Ingen af dem vil vedgå, at de fik idéen. Det kom ud af væggen. Hvis jeg fik en god idé, ville jeg række fingeren op og sige det. Det undrer mig, at ingen gør det”.
Sådan sagde Tage Pedersen, da han blev afhørt i Minkkommissionen torsdag om beslutningen, som viste sig at være uden lovgrundlag.
Da Tage Pedersen fik det sidste ord under sin vidneforklaring brugte han lejligheden til at fyre tilbage mod dem, der lukkede hans og over 1000 andre minkavleres erhverv, som han ser på det.
Han undrede sig over, at hele seks ministre og departementschefer har været inde over sagen uden at opdage manglen på lovhjemmel, som var kendt i systemet helt tilbage til september.
“Det virker utroligt mærkeligt”,sagde Tage Pedersen
Der var meget mærkeligt i sagen, mente han. Hvorfor var det landbrugsordføreren fra Dansk Folkeparti, Lise Bech, som ringede søndag 8. november og meddelte Tage Pedersen, at der skulle en ny lov til, hvis regeringens beslutning skulle være lovlig.
Beskeden kom ikke fra regeringen, hvis chef, statsminister Mette Frederiksen (S), han ellers havde talt i telefon med dagen forinden.
Regeringen ruttede ikke med information til minkavlerne ifølge forklaringen fra deres formand, som for alvor blev urolig om aftenen 2. november.
Da ringede departementschefen i Miljø- og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard hele to gange. Han virkede stigende panisk.
Tage Pedersen går urolig i seng og ringer flere gange til departementschefen næste formiddag og sender en sms, hvor han fortæller, at han er i chok.
Støt Nordinget med abonnement 19 kr/md
Departementschefen svarer, “Kære Tage. Jeg kan desværre ikke sige noget nyt nu, men vi vender hurtigt tilbage. Vh Henrik.”
Dagen efter ringer daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) sekretær om morgenen og beder Tage Pedersen om at være klar til et opkald fra ministeren.
Det bliver udsat tre gange. Først klokken 1308 ringede ministeren. Han fortalte, at alle mink skulle aflives. Tage Pedersen svarer, at han ikke kan forstå det, da et møde med ministeren to dage forinden nåede frem til, at det værste udfald kunne blive, at kun avlsdyr kunne bevares.
Det undrede Tage Pedersen, at opringningen blev udsat tre gange.
“Jeg var vist den vigtigste at ringe til den dag,” mente han.
Samtalen med statsministeren om lørdagen kom i stand efter krav fra Tage Pedersen. Forinden havde eksperter i ind- og udland rejst tvivl om det fagligt kloge i beslutningen om aflivning af alle mink af hensyn til coronosmitte og folkesundhed.
Det havde skabt uro blandt minkavlerne. Deres formand ville være sikker på, at regeringen stod fast, så dyr ikke blev aflivet forgæves. Han regnede ikke med, at Mogens Jensen kunne komme med et svar.
Mette Frederiksen anerkendte, at minkavlerne stod i en svær situation. Hun var imidlertid helt klar i mælet om, at alle mink skulle aflives hurtigt, også avlsdyr.
Tage Pedersen foreslog forgæves, at man kunne vente med avlsdyr til sidst, og se om det nu også var nødvendigt at tage dem.
Han bad også forgæves om at få beslutningen skriftligt i stedet for kun at have ordren fra et pressemøde med statsministeren onsdag 4. november. At have det skriftligt ville være mere juridisk sikkert.
Tage Pedersen mente torsdag, at han blev nægtet noget skriftligt, fordi hele 10 personer i Statsministeriet samme lørdag har vist sig at kende til, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen.
I stedet for det skriftlige kom der endnu et pressemøde samme dag, med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Mogens Jensen. Her blev den manglende lovhjemmel heller ikke nævnt.
Heller ikke selv om rigspolitichef Thorkild Fogde, som deltog i pressemødet, havde kendt til den manglende hjemmel i hvert fald siden et møde torsdag morgen 5. november.
Direktør i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen havde nævnt problemet med lovhjemmel på et morgenmøde i den Nationale Operative Stab, Nost.
Thorkild Fogde deltog i mødet. Han afhøres fredag.
Af Esben Agerlin Olsen
Læs også: Rigspolitichef styrtdykkede i vidnestol