(Foto Jacob Kjerumgaard)
Israel, som har haft en lang væbnet konflikt med sine naboer, ligger uden for Europa, som mange partierne anvender som definitionen på Danmarks nærområde for flygtninge.
Hvis jøderne igen kommer på flugt, som ofte før i historien, skal de ikke uden videre regne med at kunne komme til Danmark, sådan som det bliver muligt for flygtninge fra Ukraine, når en særlov er vedtaget i denne uge.
Israel er for langt væk til at være nærområde, mener det nordjyske folketingsmedlem Marie Bjerre (V).
Det samme gælder Israels nabo Syrien, påpeger hun. For Syrien er langt fra Danmark
“Vi er kulturelt fuldstændigt forskellige fra dem og har ingen særlige forpligtelse til at hjælpe de mennesker. Det vil destabilisere vores land fuldstændigt. Vi kan ikke kapere at hjælpe på den måde.“
“Europa er vores nærområde. Jeg ser da helt klart Ukraine som et nærområde. Vi deler kultur med dem. Jeg ser ikke Syrien som et nærområde. Heller Iran og Afghanistan, for nu at skære det ud i pap.”
Kulturelt kunne man godt sige, at Israel var et nærområde ?
“Ja, men det falder så på det andet parameter, det geografiske.”
Ingen kunne være mere uenig med Marie Bjerre end det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne.
“Vi skal tage imod folk, uanset om de kommer fra et sted 200 kilometer længere væk. Alle skal behandles ens og lige så godt som dem fra Ukraine. Vi stemmer nej til særloven,” siger hun.
Hun er også parat til at tage imod flygtninge fra Israel, ikke mindst palæstinensere.
“Vi skal tage imod så mange, vi kan, mange flere end vi gør i dag – uanset hudfarve eller religion.”
Et tredje nordjysk folketingsmedlem, Torsten Schack Pedersen (V), er mere tøvende over for spørgsmålet om israelere.
“Det er et godt spørgsmål. Der er særlige bånd til Israel. Det må være en konkret vurdering. Jeg siger ikke, at vi ikke skal hjælpe israelere, hvis situationen opstod.”
“Vi er generelt store tilhængere af at håndtere det i nærområdet. Men jeg er godt klar over, at Israel ikke har så mange venligtsindede naboer,” siger Torsten Schack Pedersen.
Af Esben Agerlin Olsen