(Foto Steen Brogaard, Folketinget)
Det nordjyske folketingsmedlem Lise Bech var landbrugs- og fødevareordfører i Dansk Folkeparti, før hun meldte sig ud af partiet lige som fem andre folketingsmedlemmer.
Og lige som flere af dem, samlet i gruppen “Gæs og Gaser”, er hun meget positiv over for Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.
Samtidig med kærligheden til det danske, ligger partinavnet er tæt på det svenske Sverigedemokraterna, lige som Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne minder meget om det svenske Moderaterna.
Lise Bech er med til på blandt andet Facebook at hjælpe det nye parti med at samle de godt 20.000 nødvendige vælgererklæringer, så partiet kan stille op til folketingsvalg.
Hun er ikke inviteret til at gå med i partier, som da heller har ikke har en organisation endnu, så man kan melde sig ind.
Programmet og principprogrammet kommer også senere, fortalte Inger Støjberg selv, efter at hun torsdag meddelte via Skive Folkeblad, at hun stifter partiet.
Lise Bech vil lige se partiprogrammet, inden hun endeligt afgør, om hun melder sig ind, når det er muligt.
“Men med overskrifterne og mit kendskab til Inger, så tror jeg, at det taler til mig. Men vi har også Gæs og Gaser, som skal holde gruppemøde og se hinanden i øjnene og afgøre, hvad vi vil, siger Lise Bech.
En af de vigtige overskrifter for Lise Bech er, at der skal være politik i hele Danmark, “også i produktionsdanmark, hvor jeg bor”, lyder det fra folketingsmedlemmer fra Rebild.
“Vi skal se ud over København”, siger hun og mener, at andre politikere mest taler i floskler, når de taler om den sag.
Lise Bech er enig i, at det kan svække hele den borgerlige blok, at der nu kommer endnu et borgerligt parti. Det er set før for de små venstrefløjspartier, påpeger hun.
Hun forudser, at nogle partier falder fra.
“Jeg er bange for, at det bliver dødsstødet for Dansk Folkeparti. Det er ikke noget, der glæder mig. Det har været mit parti i så mange år. Men der bliver ikke plads til alle de små,” siger Lise Bech.
Straffede udlændinge
Stram udlændingepolitik er centralt for Inger Støjberg. Som udlændingeminister strammede hun den så meget, at det kostede hende to måneders ubetinget fængsel. Det afsonede hun i hjemmet med fodlænke. Hun blev stemt ud af Folketinget.
For Lise Bech er Inger Støjberg ren efter at udstået sin straf.
“Hun er et blankt stykke papir. Andre får også en chance igen,” siger Lise Bech.
Skal det også gælde udlændinge med en straf – at papiret bliver blankt, når straffen er udstået ?
“Sådan fungerer det allerede nu. Hvis de har fået en straf og afsoner, så får de en chance igen.”
Hvis man har udstået sin straf, skal straffen så ikke være en forhindring for at få statsborgerskab ?
“Jeg synes ikke, at man kan sammenligne det. Jeg synes ikke, man kan sammenligne at slå nogen ihjel eller voldtage med den straf, Inger har fået. Der var en rigsret, der dømte hende. Det kan man være enig eller uenig i. Hun fik den dom, og nu er den afsonet.”
Det behøver jo ikke at være mord eller voldtægt, man straffes for. Det kan være at komme til at sætte ild til en hæk med en ukrudtsbrænder, så man får en bøde ?
“Det er der heller ingen, der bliver sendt ud af landet for.”
Men det kan være en forhindring for at få statsborgerskab.
“At sætte ild til en hæk?”
Det har jeg da læst.
“Hvis det er et uheld, så tror jeg ikke på det,” siger Lise Bech.
Slår man efter, så skrev Politiken i 2014 om en mand, Nasim Mashir, som fik afslag på dansk statsborgerskab, alene fordi han var kommet til at sætte ild til en hæk, da han ville fjerne ukrudt mellem fliserne.
Med hjælp fra familie og naboen fik han slukket ilden igen. Men han fik en bøde på 3000 kroner for at overtræde beredskabsloven. Bøden var begrundelsen for, at han ikke kunne få statsborgerskab, selv om han opfyldte alle andre betingelser.
Han havde dengang været 14 år i Danmark og fået asyl efter at være flygtet fra taliban i Afghanistan.
Ukrudtet mellem fliserne havde han først forsøgt at fjerne med salt.
Noget helt andet
Lise Bech mener, at statsborgerskab og dansk pas er en helt anden diskussion.
“Det er jo ikke en menneskeret at blive dansk statsborger. Det skulle jo faktisk være en ære. Du kan jo sagtens bo og leve i Danmark uden at være dansk statsborger.”
Dommen over Støjberg har ikke nogen betydning for det nordjyske folketingsmedlem. Hun regner ikke med, at dommen får betydning for den udlændingepolitik, Inger Støjberg vil føre. Der vil ikke blive set mildere på folk, der er straffede, selv om Støjberg selv er straffet.
“Nej”, siger Lise Bech.
Af Esben Agerlin Olsen