Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde for nylig til Berlingske, at der er et kæmpe mørketal for kriminalitet og chikane, som ikke bliver anmeldt.
Det vidste hun, “fordi folk siger det til mig.”
Udtalelsen er blevet kritiseret for at være forkert, da mørketallet faktisk falder, mens antallet af anmeldelser stiger.
På et pressemøde tirsdag blev Mette Frederiksen spurgt, hvor mange mennesker, der havde sagt til hende, at de ikke anmelder kriminalitet.
Det havde hun ikke tal på.
“Det er rigtigt mange mennesker,” sagde hun. Om det var 5, 10 eller 100 svarede hun ikke på.
“Jeg fører ikke en logbog over, hvor mange mennesker, jeg taler med. Men jeg har boet i Ballerup i snart 20 år, før jeg flyttede derfra. I to årtier haft min daglige gang i omegnen af København. Jeg har talt med rigtigt mange mennesker – og gør det fortsat – der er utrygge og som er utrygge på vegne af andre mennesker.“
“Jeg er det også selv. Der er store dele af Storkøbenhavn, hvor jeg aldrig selv ville turde gå i dag.”
“Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er et mørketal.”
Folk tør ikke at anmelde eller forventer, at en anmeldelse bliver meget langsomt behandlet, tilføjede hun.
Mette Frederiksen gav så ordet til justitsminister Mattias Tesfaye (S). Han sagde, at trygheden i Danmark er høj, men ulige fordelt. Trygheden er meget lavere på Københavns vestegn end på Bornholm.
Han bebudede, at en snarlig rapport vil fortælle, at hvert andet tilfælde af kriminalitet ikke anmeldes.
Da journalisten fra Ekstra Bladet vil stille et spørgsmål mere fik hun ikke lov af statsministeren, som gav ordet til en anden.
Line Lerche Mørck, professor fra Aahus Universitet, mener, at statsministeren på pressemødet forsøgte at dele mellem “dem og os”, hvor etniske minoriteter er “dem”.
Professoren, som har forsket i bandemiljøer, udtalte sig i TV2 News. Utryghed kan også tales op, sagde hun.
Af Esben Agerlin Olsen
Læs Ritzau-telegram med kriminolog: