Inger Støjberg (DD), som blev stemt ud af Folketinget efter sin fængselsdom, var tilbage i politik som partileder lige uden for folketingssalen, da statsminister Mette Frederiksen (S) havde holdt sin åbningstale tirsdag med dronningen som tilhører.
Støjberg var tilbage i rampelyset. Hun tiltrak ikke helt så meget opmærksomhed som statsministeren, men pressen var bestemt interesseret i at høre på lederen af det nye parti, som stabilt står til at få 8-10 procent af stemmerne og gerne går i regering, hvis mandattallet er pænt.
Valgkampen, som ventes skudt i gang i denne uge, kan i Nordjylland få præg af en duel mellem Mette Frederiksen og Inger Støjberg, som begge stiller op her.
Beskedent afviste Støjberg bestemt, at hun kunne få flere personlige stemmer end statsministeren. En meningsmåling viser dog, at de ligger tæt.
Til gengæld er hun klar til at møde Mette Frederiksen i direkte duel, hvis statsministeren har tid. Så vil hun blandt andet høre, hvornår minkavlerne får erstatning.
“Det synes jeg godt nok, hun skylder meget svar på. Det er jo hele familier, der er sat i en situation, der er nærmest ubærlig,” sagde Inger Støjberg.
Regeringen har lovet, at minkavlerne får erstatning senest i 2024 efter lukningen i 2020.
De små samfund langt fra København er et andet spørgsmål, som hun gerne vil debattere med statsministeren. I sin tale sagde Mette Frederiksen, at regeringen endelig har vendt tidligere tiders centralisering.
“Nu flytter vi uddannelser ud i landet. Har oprettet nærpolitistationer,” sagde statsministeren.
Det med nærpolitistationerne imponerede ikke lederen af Danmarksdemokraterne.
“De skal også holde åbent, hvis det skal være rigtigt godt,” sagde Støjberg.
“Det er rigtigt, at der er et antal nærpolitistationer, men de er jo ikke åbne. Det er jo ikke bygningen alene, der gør det,” påpegede hun.
Nærpolitistationerne har ikke åbent alle dage. Og når de har, er det kun i nogle timer i kontortiden. I Kaas er der kun åbent om onsdagen 10-15.
Et andet forslag fra Danmarksdemokraterne er at øge kørselsfradraget, så det bliver billigere at bo og transportere sig på landet.
Hun er også klar til at sætte flere yderkommuner på listen over dem, der får øget kørselsfradag.
“Indtil videre har vi taget udgangspunkt i de 25 kommuner, som er allerede i dag er på listen. Men hvis det er et spørgsmål om, at der skal et par stykker mere på listen, så vil vi da meget gerne det.”
Det betyder færre indtægter fra staten. Hvor pengene skal komme fra i hendes plan ville Inger Støjberg ikke afsløre tirsdag.
Kommer der en samlet økonomisk plan under valgkampen?
“Jeg kommer til at sige en hel del om økonomi. Meget snart, endda”, svarede Inger Støjberg.
Hvad er egentlig jeres politik, når det gælder topskattelettelser?
“Det kommer senere, om ikke så lang tid,” lød svaret igen.
Da trak en rådgiver i partilederen, som skulle videre.
Af Esben Agerlin Olsen