Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev onsdag valg til 1. november. Hun går til valg på at få en regering over midten, altså med borgerlige ministre.
“Hvis man har et ønske om at styrke velfærden og den grønne omstilling og få en anstændig flygtninge- og udlændingepolitik, så skal man stemme på venstrefløjen.”
Lyder det som et “tak for hjælpen” til et loyalt støtteparti som Enhedslisten, der ligger meget langt fra de borgerlige partier, som Mette Frederiksen inviterer ind?
Hvad siger det nordjyske folketingsmedlem, gruppeformand Peder Hvelplund (EL) til socialdemokraternes overraskelse?
“De må jo fremlægge den strategi, de mener, er den rigtige. Jeg ser det som temmeligt urealistisk, at der kan dannes en regering hen over midten, også med de meldinger der er kommet fra de øvrige borgerlige partier,” siger Peder Hvelplund.
Han lyder som en mand i valgkamp. Han satser på en venstrefløj, der bliver så stærk, at regeringen er tvunget til at tage hensyn til den.
“Hvis man har et ønske om at styrke velfærden og den grønne omstilling og få en anstændig flygtninge- og udlændingepolitik, så skal man stemme på venstrefløjen,” siger Peder Hvelplund.
Gør Mette Frederiksen ikke det samme som Lars Løkke Rasmussen (M) i 2019, da han overraskende gik til valg på en bred regering og sagde til sine daværende blå støtter: “Tak for hjælpen, men nu gider jeg ikke jer mere?”
“For mig at se er det bare en understregning af, at hvis man ønsker at fastholde grøn omstilling og styrket velfærd, så skal man ikke stemme på Socialdemokratiet, men på venstrefløjen. Hvis man pusler med tanker om regering hen over midten, så er det i hvert fald illusorisk at forestille sig, at den grønne omstilling sættes i højsædet hos de partier, man finder på højrefløjen.”
Peger i stadig på Mette Frederiksen som statsminister ?
“Vi kommer til at gøre vores støtte til en kommende regering betinget af nogle politiske krav. Det vil vi gøre, uanset om det er Mette Frederiksen eller en anden, der skal være forhandlingsleder. Men det er klart, at i den nuværende situation vil vi pege på Mette Frederiksen, hvis det er sådan, at hun kan levere på de betingelser, vi stiller for, at hun kan få lov at danne regering – fuldstændig som vi gjorde sidste gang.
Har I lavet de røde linjer, som I har talt om ?
“Nej, det er noget, vi kommer til at tage konkret i forhandlingerne omkring et muligt forståelsespapir efter valget”
Af Esben Agerlin Olsen